NBC: az illegális bevándorlóknak akár gyermekeik nélkül is, de el kell hagyniuk az Egyesült Államokat

Világ

A Trump-kormányzat egyik belső utasítása szerint az illegális bevándorlóknak gyermekeikkel együtt, vagy nélkülük, de el kell hagyniuk az Egyesült Államokat – állítja az NBC televízió.

A televízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra és egy hivatali dokumentumra hivatkozva azt közölte: a bevándorlással foglalkozó szervek munkatársai utasítást kaptak arra, hogy

a gyermekeiktől elválasztott, illegális bevándorló szülőkkel közöljék, mindenképpen el kell hagyniuk az országot, akár gyermekeik nélkül is.

Az adminisztratív intézkedést azt követően hozták, hogy Donald Trump június 20-án elnöki rendeletet írt alá a családok szétválasztási gyakorlatának megszüntetéséről, majd július 2-án Dana Sabraw kaliforniai kerületi bíró elrendelte a szülőktől elválasztott, több mint kétezer gyermek újraegyesítését családjaikkal.

Az Egyesült Államok területére június 20-a után illegálisan belépett embereket továbbra is őrizetbe veszik, de a gyermekeiket nem választják el tőlük. Az NBC szerint

a kormány új utasítása továbbra sem teszi lehetővé a szétszakított családok újraegyesítését, még arra az időtartamra sem, amíg a szülők őrizetben várják bevándorlási kérelmük elbírálását.

A Donald Trump elnök által hirdetett “zéró tolerancia” politikája szerint azonban gyakorlatilag esélytelen kérelmeik pozitív elbírálása, mivel az illegális határátlépés bűncselekménynek minősül, amely kitoloncolást von maga után. Az Egyesült Államok Vám-és Határvédelmi szerve (ICE) nem kívánta kommentálni az NBC értesüléseit.

Az amerikai bevándorlási törvények kimondják: minden bevándorlónak lehetővé kell tenni, hogy menedékkérelmet adhasson be.