Visszakozott a román kormányfő az izraeli nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ügyében

Világ

Viorica Dancila román miniszterelnök is elismerte, hogy nem született még döntés Bukarestben Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, mindössze “személyes véleményét” fejezte ki, hogy ezt a lépést meg kell tenni.

A Washingtonban tartózkodó kormányfő telefonon pontosította az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnapi rendezvényén tett vasárnapi bejelentetését az Antena 3 hírtelevíziónak adott interjújában, amelyet hétfőn ismertetett az Agerpres hírügynökség.

“Amikor a nagykövetség esetleges elköltöztetéséről beszéltem, pontosan fogalmaztam: azt mondtam, hogy minden alkotmányos lépést be kell tartanunk. Nem azt mondtam, hogy én fogom elköltöztetni a nagykövetséget” – magyarázta a kormányfő. Hozzátette: a végső döntés, az alkotmány értelmében, valóban az államfőt illeti meg, de a maga részéről mindent megtesz, amit miniszterelnökként megtehet annak érdekében, hogy Románia izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe kerüljön.

“Személyes véleményem az, hogy meg kell tennünk ezt a lépést” – hangoztatta a román kormányfő, aki szerint az, hogy Románia felsorakozna az Egyesült Államok és Izrael mellé, “nem jelentené azt, hogy eltávolodna az Európai Uniótól”. Dancila ugyanakkor csalódottságának adott hangot a jobboldali államfő őt bíráló közleményének “hangneme” miatt.

A román elnöki hivatal vasárnap este közleményben tagadta, hogy Románia már eldöntötte izraeli külképviselete áthelyezését Jeruzsálembe, a bukaresti kormánnyal nyílt konfliktusban álló jobboldali Klaus Iohannis államfő pedig úgy értékelte: a szociáldemokrata miniszterelnök washingtoni bejelentésével újból csak “a külpolitikai témákra vonatkozó teljes nemtörődömségét” bizonyította.

A román elnöki hivatal leszögezte: a nagykövetség esetleges elköltöztetéséről csak azt követően hoznak végleges döntést, hogy lezárul az erre vonatkozó tanulmány, és minden, a külpolitika és nemzetbiztonság területén érdekelt fél kifejti véleményét. Az alkotmány értelmében a végleges döntést az államfőnek kell meghoznia, ő azonban egyelőre nem kapta meg a kormány erre vonatkozó elemzését.

Viorica Dancila vasárnap jelentette be, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik Románia Izraeli Nagykövetségét.
“Örömmel jelentem be ma, az AIPAC hallgatósága előtt, hogy miután országom minden illetékes, alkotmányos döntéshozója kielemezte a kérdést és konszenzusra jutott, én, Románia miniszterelnöke, valamint az általam vezetett kormány el fogjuk költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába” – idézte az Agerpres hírügynökség a román miniszterelnöknek az AIPAC konferenciáján elhangzott bejelentését, amelyet a jelenlévők többsége és a nemzetközi média jelentős része eldöntött tényként, nem pedig szándéknyilatkozatként értelmezett.