Mozgás és kalcium a csontokért

Egyetem

Különösen a változókorban lévő nőknek kell figyelniük a D-vitamin és kalcium bevitelre a csontritkulás elkerülésének érdekében.

– Az osteoporosis vagy közismert nevén csontritkulás a magyar lakosság 10-15 százalékát érinti. Pontos adat azonban nem áll rendelkezésre, mivel a betegség sokáig semmilyen tünetet nem okoz. Az első panaszok akkor jelentkeznek, ha eleséskor vagy kisebb balesetek után eltörik a páciens csontja. Magyarországon évente közel 40 ezer csukló- illetve combnyaktörés és ugyanennyi csigolya-összeroppantás hátterében mutatható ki csontritkulás – mondja Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének docense az október 20-i csontritkulás világnap apropóján.

– Csontrendszerünk folyamatos átalakuláson, megújuláson megy keresztül. A csontot építő és a lebontó sejtek változó egyensúlya biztosítja, hogy fiatal felnőtt korunkig a csontok térfogata, illetve tömege nőjön, majd ettől az életkortól kezdve lassan csökkenjen. A csontvesztés a női szervezetben az 50. életév körül a hormonális változások miatt felgyorsul, így a csont tömege és szilárdsága is jelentősen csökken. A betegség tehát gyakrabban fordul elő nőknél, elsősorban a klimax után. Különösen azok veszélyeztetettek, akiknél a változókor az átlagosnál fiatalabb életkorban köszönt be, alacsony testsúlyúak, és a családjukban előfordult csontritkulás.

Ugyancsak hajlamosít a betegség kialakulására az alacsony fizikai aktivitás, a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás is – sorolja a szakember, hozzátéve, hogy a változás a férfiaknál is nyomon követhető, de lassabban, kisebb mértékben megy végbe. A 70-80-as életévekre a csontritkulás szinte biztosan kialakul enyhébb vagy súlyosabb formában, de más kórképekhez is társulhat, mint például a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy betegségekhez, gyulladásos reumatológiai elváltozásokhoz. Bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek felgyorsíthatják a csontvesztést, ilyenkor akár fiatalkorban is megjelenhet a csontritkulás – ismerteti Szántó doktor.

-A betegség legjobb kezelése a megelőzés, aminek legfontosabb eszköze a rendszeres testmozgás, a gyaloglás, a séta és a kalciumban dús, egészséges táplálkozás. Egy felnőtt ember napi kalcium szükséglete 1000-1500 mg között van. Különösen téli időszakban, amikor kevés napsütés éri testünket, célszerű a D-vitamin pótlásról is gondoskodni. Egy átlagos multivitamin tabletta D-vitamin tartalma rendszerint elegendő megelőzés céljából. Ha valakinél kezdődő csontritkulás kimutatható, akkor nagyobb adag bevitelére van szükség – javasolja a reumatológus.

A 65 éven felülieknek azt tanácsolja a doktor, hogy 2-3 évente akkor is menjenek el szűrővizsgálatra, ha nincs csontritkulásra hajlamosító tényező a háttérben. A csontritkulás szűrése egy röntgen géphez hasonló műszerrel, fájdalommentesen történik. Azoknak a változókorban lévő nőknek, akiknek már volt csonttörésük, fiatalabb életkorban is célszerű szűrővizsgálaton részt venniük. A háziorvostól, ortopéd-, nőgyógyász- és reumatológus szakorvostól kapott beutalóval a Nőgyógyászati Klinika épületében működő Csontdenzitometriai Szakrendelésén megtehetik ezt.

unideb.hu