A középkori Magyarország Európában

Egyetem

A középkori Magyarország európai politikai szerepét vizsgálja a Bárány Attila történész által vezetett akadémiai Lendület kutatócsoport.

A középkori Magyarországnak a Nyugattól való „távolságát” és „politikai elszigeteltségét” próbálja vitatni és a Magyar Királyságot a középkori latin keresztény Európa szerves alkotórészeként szemlélni a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének docense, Bárány Attila által idén MTA támogatásból indított kutatás.

– Magyarország Európa szemében a korban nem távoli, elszigetelt, ismeretlen, elérhetetlen ’föld’ volt, hanem egy európai közös lét részese. Még nem létezik a barbaricum vízió Magyarországról, miszerint itt ’kutyafejű’ tatárok élnének. Anglia, Franciaország és Magyarország közelebb állt egymáshoz és egy európai centrumhoz. A kapcsolatfelvételekben megkísérlünk tudatosságot felfedezni és rendszerszerűen láttatni – pl. a pápaság stratégiai partner látott Magyarországban az észak-balkáni eretnekség felszámolásában, a latin-görög viszony megoldásában, az oszmánok elleni fellépésben. A vizsgálatba bevonjuk a diplomácián túli közvetett kapcsolatokat, kapcsolódási pontokat, érintkezési csatornákat. Nem csak a nagypolitikát és a közvetlen viszonyokat kell áttekinteni, hanem azokat a színtereket, amelyeken közvetett kapcsolatok létezhettek, a lehetséges kapcsolódási pontokat. Létezett „politikai kommunikáció”, melynek részesei voltak kulturális események, lovagi tornák, fejedelmi processzusok és ajándékok – ismertette a kutatás irányait Bárány Attila.

A történelmi vizsgálat célja a középkori, nyugat-európai (angol, francia, olasz, spanyol, német), a magyar dinasztia-tagokhoz (pl. szentek) kapcsolódó írott (elbeszélő, okleveles, liturgikus), ikonográfiai források és tárgyi emlékek körének kiszélesítése.

A DE BTK Történelmi Intézetének munkatársai, Bárány Attila és Györkös Attila által vezetett, 2018-ig tartó kutatásban több műhely 9 kutatója dolgozik együtt, így a Debreceni mellett a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemről, az MTA BTK Történettudományi Intézetéből, az MTA-ELTE-PPKE Ókortudományi Kutatócsoportjából is részt vesznek benne.

unideb.hu