Folytatódik a holokauszt-év programja

Egyetem

Ungvári Tamás irodalmi előadásával folytatódik a Debreceni Egyetemen az egész félévet átölelő, holokauszt témájú előadás-sorozat.

1944 és előzményei, avagy a holokauszt legnagyobb szabású deportálásának evolúciója címmel hirdetett programsorozatot az egyetem, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott. Az értelmiségi modulként is meghirdetett kurzust hatvan hallgató vette fel.

Többek között az antiszemitizmus kialakulásáról, történelmi gyökereiről, az antiszemitizmus ókori és középkori jelenségeiről és a magyar zsidóság gazdasági megsemmisítésével kapcsolatban is hallhattak már előadást az érdeklődők, sőt kiállítás is színesítette a programot. A Holokauszt Dokumentációs Központ által összeállított, „Falak, jelek, sorsok – Magyar zsidók deportálása Auschwitzba” című kiállítás bemutatta, hogy városonként, régiónként milyen veszteség érte a hazai zsidóságot: a deportálások, a nyilas uralom és a munkaszolgálat következtében 5-600 ezres a veszteség. A kiállításon a kurzust felvett hallgatók tárlatvezetőként is bemutatkoztak, középiskolásoknak tartottak tájékoztatókat.

A sorozat következő, november 5-i alkalmával Ungvári Tamás professzor a holokauszt irodalmi hatásairól beszél „A magyar irodalom veszteségei a holokauszt idején” című előadásában, melyben kiemelt figyelmet kap Radnóti Miklós élettörténete.

A féléves program Haraszti György „Az Auschwitz-jegyzőkönyvek” című előadásával zárul, a tervek szerint a félév tematikáját kötet formájában is rögzítik a szervezők.