Orvostanhallgatók az AIDS ellen

Egyetem

A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította az AIDS világnapjává december 1-jét. A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének, ezen belül a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének kezdetektől kiemelt tevékenysége az AIDS-prevenció. Napjainkban a világon és Magyarországon is nő a HIV-fertőzöttek száma, sőt hazánkban az év első felében több beteget regisztráltak, mint a korábbi év azonos időszakában. Ezért tartják fontosnak az orvostanhallgatók, hogy általános és középiskolákban tartsanak felvilágosító előadásokat Debrecenben és környékén, illetve a világnapon a város különböző pontjain próbálják meg felhívni az emberek figyelmét a súlyos betegségre.

December 1-jén hétfőn, 10 órától az egyetem főépülete előtt szerveznek flashmobot (zenés koreográfiával alakzatot formálnak és léggömböket eresztenek fel), illetve a Fórum Bevásárlóközpontban 11 órától 18 óráig óvszert osztanak, és beszélgetnek az érdeklődőkkel, ezzel is hangsúlyozva a biztonságos szexuális élet fontosságát. A Debreceni Ifjúsági Házban 11 órától 14 óráig pedig a Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesülettel és a Magyar Rákellenes Ligával együtt interaktív programot tartanak középiskolai csoportoknak. A rendezvények nyilvánosak, a cél, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet.

Ötödik éve a világnaphoz kapcsolódóan jótékonysági koncertet is szerveznek az orvostanhallgatók. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében december 2-án 20 órától lépnek fel az Általános Orvostudományi Kar oktatói és hallgatói. A belépés díjtalan, a beérkező támogatásokat pedig az egyesület AIDS-prevenciós lehetőségeinek bővítésére fordítják. Az est programja ide kattintva elérhető.

unideb.hu