Újra TAO konferencia az egyetemen

Egyetem

A társaságiadó-kedvezmény rendszerben (TAO) résztvevő látványsportágak sportgazdasági helyzetét vitatják meg február 19-én és 20-án Debrecenben.

A 2011-ben bevezetett társaságiadó-kedvezmény rendszere a magyar utánpótlásképzésben és a sporthoz kapcsolódó gazdasági tevékenységben is érdemi elmozdulást hozott. A TAO lényege, hogy a vállalkozások az öt látványsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) utánpótlásképzésére fordított támogatásukat leírhatják a társasági nyereségadójukból.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club az elmúlt négy évben csaknem 412 millió forint TAO-s támogatást kapott.  A DEAC-nak 800 igazolt versenyzője van, akiknek több, mint 60 százaléka utánpótlás korú, így a pénzt a létesítményfejlesztés mellett elsősorban utánpótlásképzésre fordította az egyesület.

A rendszer első tudományos alapokon nyugvó kiértékelését 2013 novemberében tartották a Debreceni Egyetemen. Ennek folytatásaként rendezik meg az idei konferenciát és továbbképzést február 19-én és 20-án, melyet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Közgazdasági Társaság Sportközgazdasági Szakosztálya, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági- és Menedzsment Tanszéke közösen szervezett meg.

„A TAO-sportágak sportgazdasági helyzetének áttekintése a támogatói oldalról” című tanácskozáson TAO-s sportágakban dolgozó szakemberek, sportvezetők, edzők, valamint kutatók, oktatók és PhD hallgatók vitatják meg a felsőoktatás, a gazdaság és a sport kapcsolatának aktuális kérdéseit. A konferencián szó lesz többek között az állami sportköltségvetésről, az EMMI Sportállamtitkárságának közreműködéséről a sportra fordítható források felhasználásában, valamint az edzőképzés helyzetéről a TAO – támogatások függvényében. A támogatói oldalról a KITE, a KPMG pénzügyi tanácsadó cég és a Menedzserek Országos Szövetsége mutatja be stratégiai szerepvállalását a sportban. A résztvevők előadást hallhatnak továbbá a TAO szerepéről a felsőoktatásban és az egyetemi sport fejlesztésében, a Magyar Labdarúgó Szövetség „TAO – politikájáról”, a támogatások odaítéléséről és a magyar labdarúgó akadémiák auditjáról.

A részletes program ide kattintva megtekinthető.