ABS Képzés- és rendszerfejlesztés a sportos társadalomért

Egyetem

Országosan egyedülálló sportképzéseket és sportdiagnosztikai labort alakított ki a Debreceni Egyetem az elmúlt másfél évben.

Sporttudományi képzéseit fejlesztette 2013 októbere és 2015 júliusa között a Debreceni Egyetem az ABS Képzés- és rendszerfejlesztés a sportos társadalomért Észak-Kelet Magyarországon című projektnek köszönhetően.

A pályázat révén a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Kara elindíthatja a sportközgazdász mesterképzést 2016 szeptemberétől. Emellett a szakemberek megteremtették a feltételeit a sportmérnök MSc és a sportrehabilitáció képzéseknek is – hangzott el szerdán a projekt zárórendezvényének sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetem Dóczy József utcai Sporttelepén.

– A sportközgazdász képzés Európában egyedülálló, a sportmérnök szintén unikumnak számít Magyarországon. Évente tizenöt nappali és levelező tagozatos hallgató vehet majd részt a mesterképzésekben, az előzetes felmérések komoly érdeklődést mutatnak – tájékoztatott Borbély Attila, a projekt szakmai vezetője, a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és-menedzsment Tanszékének vezetője.

A Népegészségügyi Karon létrejött egy új, szabadidősport szervező egészségfejlesztő szakirányú továbbképzés, amely egyaránt ajánlható mesterdiplomával és sporttudományi, egészségtudományi, bölcsészettudományi alapdiplomával rendelkező szakembereknek, akik a mozgáskultúra közvetítését az élet különböző színterein feladatuknak tekintik, hozzájárulva ezzel a lakosság fizikai aktivitásának növeléséhez.

A 830 millió forintos támogatottságú projekt keretében beszerezték az eszközparkját a régió legmodernebb Sportélettani Laboratóriumának, ami a sportorvosi és rehabilitációs szakképzésben résztvevő orvosok gyakorlati képzéseinek is helyszíne lesz a jövőben a Nagyerdei Stadionban.

– A stadion vidámparkhoz közeli oldalán az ősszel adjuk majd át a 700m2-es diagnosztikai labort, ami sehol máshol nem áll rendelkezésre a vidéki Magyarországon. Többek között telemetriás eszközöket, mozgás közbeni EKG-t is használhatnak a szakemberek, de ergospirometriai vizsgálatokra is lesz lehetőség – mutatta be az új labort Bács Zoltán kancellár.

A Debreceni Egyetem mellett a projektben az egri Eszterházy Károly Főiskola és a Nyíregyházi Főiskola vett részt, mindhárom intézményben sportirodákat hoztak létre, melyek az intézményeken belül zajló sporttevékenységek koordinációjáért felelősek.