Kék pipacsok az egyetem agrárcampusán

Egyetem Kultúra

Cene gál István festőművész munkáiból nyílt kiállítás kedden a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Kisgalériájában.

– Ezeken a sugárzó képeken nyomon lehet követni a művész egész életpályáját. Az a látványfestészet, amit Cene gál István képvisel, azért okoz örömet a közönségnek, mert hitvallása szerint mindent megfest, amiben neki is öröme telik. A hétköznapokat lopja be ajándékként az ember életébe – méltatta Bényei József író, költő a festőművészt a tárlat megnyitóján.

Cene gál István nemzetközileg is elismert festőművész, képei több európai, köztük római és párizsi galériákban is nagy sikert arattak. 2015-ben Brüsszelben „European Art Star” díjat kapott. Ezúttal főként különleges szemszögből megfestett, hátborzongatóan élethű csendéleteit, tájképeit hozta el Debrecenbe a szőlőfürttől, az avarban álldogáló gombán át a kék pipacsmezőig – a kiállítás címe: Forráskód.

– A forráskód mindig valaminek az alapja. Azt gondolom, ezen a kiállításon a legtökéletesebben találkoznak a képeim a tárlatnak helyet adó intézménnyel és azzal a kisfaluval, ahol élek. Ez egy kiváló kezdeményezés itt az egyetemen, hiszen minden egyes kiállítással egy pici világ mutatkozhat be ebben a galériában – hangsúlyozta a festőművész.

A kiállítást ezúttal is a Koncz Galériával együttműködve szervezte meg a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja.

– Ma már olyan ismert és elismert művészek munkáit láthatják rendszeresen az érdeklődők az ATK Kisgalériában, amely rangot ad intézményünknek, nemcsak tudományos, hanem művészi körökben is számon tartanak minket a városban és a régióban – emelte ki köszöntőjében Komlósi István főigazgató.

A tárlat szeptember 30-ig látható a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Főépületében, az Agrár Múzeum Kisgalériájában hétfőtől csütörtökig 12 és 16 óra között, péntekenként pedig 8 és 12 óra között.