Ismét ökoiskola lett a Balásházy

Egyetem

Mozgalmas hetek állnak a Debreceni Egyetem pallagi gyakorlóiskolája mögött: konferencia, üzemlátogatások, új honlap és egy régi-új elismerés.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma második alkalommal nyerte el az ökoiskola kitüntető címet. Az intézmény elkötelezett a környezeti nevelés mellett, a fenntarthatóság pedagógiáját közvetíti a tanulóinak

– A gyakorlati órák egy részében tanulóink iskolánk parkját gondozzák, ápolják. Így megtanulják a dísznövények telepítésének, a fák, a bokrok ápolásának szakmai fogásait, miközben szépítik környezetüket, a gyakorlókertben pedig haszonnövények termesztésével foglakoznak. Nagy előny számunkra, hogy a védett Nagyerdő közvetlen szomszédságában vagyunk, így a terepgyakorlatokon az erdei életközösséget is megvizsgálhatják a diákok. Emellett madáretetőket helyeztünk ki, amiket télen rendszeresen feltöltünk élelemmel – tájékoztatott Kovács Árpádné igazgató.

A pallagi intézményben négy éve alakult meg az ökoiskolai munkaközösség tíz pedagógus közreműködésével. A partneriskolákkal együtt a Comenius projektben több környezetünk szépítését, ápolását szolgáló programban részt vesznek. Évente szerveznek a diákoknak teremdekorációs versenyt, melynek elbírálásánál nagy hangsúlyt kap, hogy mennyi ápolt szobanövény van a helyiségben. A könyvtárban a szakkönyvek tematikus gyűjteményéből “kiskönyvtárat” hoztak létre fenntarthatóság témakörben, a természethez kapcsolódó világnapok alkalmából pedig rendszeresen szerveznek kiállítások a diákok az iskolában.

Az intézmény épületét környezettudatosan működtetik: a fenntartó Debreceni Egyetem energiatakarékos világítóberendezéseket szereltetett fel a tantermekben, folyosókon, tanári dolgozókban. A szünetekben, tanórák után a folyosóügyeletes tanár és a hetesek felelnek azért, ne maradjon sehol fölöslegesen égve a lámpa. Az iskolában szelektíven gyűjtik a hulladékot, és több környezetvédelmi akcióban is részt vettek már a diákok: elemet gyűjtöttek a “Pont Velem” országos programon, és szemetet szedtek a Nagyerdőben az “Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” felhívásra.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma idén nyitotta meg 75. tanévét. A jubileum alkalmából az intézmény honlapja küllemében és tartalmilag megújult.

– Arra törekedtünk, hogy weboldalunk felhasználóbarát legyen, és minél több információhoz jussanak hozzá az érdeklődők az intézmény életéről. Ennek érdekében új funkciókat vezettünk be. Ilyen például az eseménynaptár, ahol a tanév rendjének legfontosabb programjairól tájékozódhatnak a látogatók részletesen. A híreinket pedig átláthatóbbá és visszakereshetővé tettük az “archívum” doboz beiktatásával – részletezte Kovács Árpádné.

Az új honlap címe: www. balashazy.unideb.hu, ahol már most számos új hírről olvashatnak az érdeklődők. Többek között a szeptember végén megrendezett élelmiszeripari konferenciáról – melyen az iskola és az egyetem oktatói tartottal eladásokat a diákoknak – tanulmányi kirándulásokról, és arról is, hogy milyen tapasztalatokat gyűjthettek a leendő agrárszakemberek a régió legnagyobb vállalatainál tett üzemlátogatásokon.  A következő vezető hír pedig minden bizonnyal a végzős hallgatók szalagtűzője lesz, melyet október 10-én, szombaton 10 órától rendeznek meg a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban.

unideb.hu