Nemcsak sportból jeles

Egyetem

Idén tizenöt, kiemelkedő sportteljesítményt elért hallgató kapta meg a „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” kitüntető címet.

Az intézmény 2006-ban alapította a „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” címet a hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedően szereplő hallgatók elismerésére. Eddig több mint 50 hallgató kapta meg az pénzjutalommal járó oklevelet, köztük olyan élsportolók, mint Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Biczó Bence Eb-ezüstérmes úszó.

 

– Ezzel a kitüntetéssel köszönjük meg a díjazott hallgatóknak, hogy kiemelkedő sportteljesítményükkel növelték a Debreceni Egyetem hírnevét.  A címmel egyben szeretnénk tudatosítani is azt, hogy nálunk a teljesítményt megfelelően értékelik, elismerik, és hogy ide érdemes azoknak a fiataloknak jelentkezni, aki tanulmányaik mellett komoly sportkarrierben gondolkodnak – hangsúlyozta Jávor András általános rektorhelyettes a keddi ünnepélyes átadást megelőző sajtótájékoztatón.

A Debreceni Egyetem kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több verseny- és élsportoló juthasson be az egyetemre, és minél többen szerezzenek diplomát. Ezt a szándékot támogatja az egyetemi sportösztöndíj, a mentorprogram, illetve a néhány hete megalakult Sporttudományi Koordinációs Intézet tevékenysége is.

 

– A Debreceni Egyetem úttörő volt hazánkban abban, hogy felismerte: a sportot és a tanulást együtt kell támogatni. Ebben már most kiváló példát mutat az ország többi felsőoktatási intézményének, hogy a kettős életpályamodellt – szakmai és sportolói karrier – a hallgatók meg tudják valósítani. A Sporttudományi Koordinációs Intézetet egyik missziója, hogy az élsportolókat a sporttudomány minden területén és eszközével – sporttudományi, teljesítmény-diagnosztikai, terhelés-élettani mérésekkel vagy táplálkozási tanácsadással, sportpszichológiai felkészítéssel – segítse – tájékoztatott Balogh László igazgató.

 

A Debreceni Egyetem sport klubjában (DEAC) a 16 szakosztályban csaknem 600 versenyző – ebből több mint kétszáz egyetemi hallgató és dolgozó – képviseli az intézményt a felsőfokú oktatási intézmények sporteseményein és a nemzeti bajnokságokon. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság különböző versenyein az előző tanévben csaknem 300 hallgató vett részt a Debreceni Egyetem színeiben, akik összesen 13 aranyérmet, 16 ezüstérmet és 12 bronzérmet szereztek, amellyel az egyetemek közötti versenyben előkelő helyet foglal el az intézmény. A kiváló sportolókat és felkészítőiket az egyetem vezetői köszöntötték az Aulában rendezett ünnepségen.

 

– Az egyetem vezetése büszke arra, amit a sport területén elértünk: ti a pályán, mi pedig a háttérben. A Debreceni Egyetem az elmúlt 3-4 évben 4 milliárd forintot fordított pályázati és saját forrásból a sporttal kapcsolatos fejlesztésekre. De nemcsak emiatt, hanem a hallgatóink sportsikerei miatt is egyre többször kerül szóba intézményünk országosan a sport témakörében – mondta köszöntőjébenBács Zoltán kancellár.

 

A Debreceni Egyetem rektora idén 15 élsportoló hallgatónak ítélte oda a Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója kitüntető címet a 2014/15-ös tanévben elért eredményeikért a karok és a Hallgatói Önkormányzat javaslatára. A díjjal az adományozás évének első napján érvényes minimálbér összegének megfelelő pénzjutalom jár.

 

– Komoly sportszakmai szempontok alapján választjuk ki azokat a díjazottakat, akik akár más hallgatókat is tudnak rendszeres mozgásra ösztönözni. A Hallgatói Önkormányzat számára is kiemelten fontos a sport, ezért többek között rendszeresen támogatja az egyetemi sportlétesítmények fejlesztését, korszerűsítését is – tájékoztatott Szikszai TamásDEHÖK-alelnök.

 

A kitüntetett sportolók nevében Senánszky Petra köszönte meg az egyetem vezetőinek, hogy a tanulás mellett nyugodt felkészülést tudtak biztosítani számukra a kiváló sportteljesítmények eléréséhez.

 

– Egy 17-18 éves fiatalnak nagyon nehéz a céljainak megfelelő felsőoktatási intézményt választania, különösen az élsportolóknak. Azt gondolom, nekem sikerült nagyon jól dönteni, mert a Debreceni Egyetem a mentorprogrammal és a sportösztöndíj-rendszerrel is óriási segítséget nyújt az ahhoz, hogy a tanulmányaim mellett a sportban is jó hazai és nemzetközi eredményeket tudjak elérni – emelte ki az uszonyosúszó világbajnok biológia szakos hallgató.

 

A Debreceni Egyetem Kiváló Sportolói a 2014/15-ös tanévben:

 

Módy Tóbiás – vízilabda, általános orvos hallgató

Sárkány Fanni – atlétika, anglisztika szakos hallgató

Éltető Daniella – thai-box, fogorvos hallgató

Magyar Zoltán Péter – atlétika, turizmus-vendéglátás szakos hallgató

Csiszár Henrietta – futsal, sportszervező szakos hallgató

Kányási Roland – judo, sportszervező szakos hallgató

Göttlinger Anna Ilona – kosárlabda, informatikus és szakigazgatási agrármérnök

Papp Márk – úszás, nyíltvízi úszás, sportszervező szakos hallgató

Serra Solt Töhötöm – vívás, kereskedelem és marketing szakos hallgató

Lippai Szabolcs – kosárlabda, programtervező informatikus hallgató

Szaka Dávid Gábor – kosárlabda, mezőgazdasági mérnök szakos hallgató

Mihály Kata – vívás (párbajtőr), élelmiszerbiztonsági – és minőségi mérnök szakos hallgató

Pápai Márton – atlétika, biológus szakos hallgató

Szabó Réka – kosárlabda, matematika szakos hallgató

Senánszky Petra – uszonyos- és búvárúszás, biológia szakos hallgató