Versmondó flashmob Debrecenben

Egyetem

Ötszáz debreceni általános és középiskolás diák szavalta együtt Szabó Lőrinc két versét péntek délután a Debreceni Egyetem Főépülete előtt.

A rendhagyó versmondás résztvevőit Fűzfa Balázs irodalomtörténész köszöntötte, aki felidézte, hogy „A 12 legszebb magyar vers” – mozgalom 2007-ben, Erdélyből indult, azóta minden évben magyarországi és határon túli helyszínekre hívják szavalni a fiatalokat, a Nagy Versmondás alkalmaira.

– Az elmúlt nyolc év alatt tömegek kapcsolódtak be a Nagy Versmondásba, veletek, gyerekek, már 25 ezren vagyunk a mozgalomban. Talán ez a szám is bizonyítja mottónkat, miszerint: irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes – fordult a debreceni iskolásokhoz Fűzfa Balázs.

Szabó Lőrinc Egy volt a világ és Széthullott világ című verseit szavalta együtt a több száz diák a Debreceni Egyetem előtt. Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja irányította őket, aki már a kezdetektől részt vesz a Nagy Versmondás-ban.

A flashmob az IROM (Irodalomtanítás Innovációjának Országos Műhelye) debreceni konferenciájának nyitórendezvénye volt. A műhely tagjaként az egyetem Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézete azt célozza programjaival, hogy a kerettantervhez kötött, tananyagra, elemzésekre koncentráló oktatással szemben újszerű, látványos, szokatlan módszerekkel hasson a diákokra.

A kétnapos konferencia programjában péntek délután kerekasztal beszélgetéseken, szombaton pedig kortárs költők, írók és magyartanárok előadásain vitatják meg az irodalom-tanításban alkalmazható innovatív kezdeményezéseket.