Minden gyereknek legyen karácsonya!

Egyetem

Mintegy száz debreceni, illetve környékbeli rászoruló család kapott adományt december 22-én este a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetében.

Nehéz sorsú, rossz körülmények között élő és sokgyermekes családok érkeztek karácsony előtt két nappal a Debreceni Egyetemre. Tartós élelmiszerekből, édességekből, játékokból és meleg ruhákból összeállított csomagokat vehettek át a „Minden gyereknek legyen karácsonya!” – akció jóvoltából, amit a nyáron megalakult Migration Aid Debrecen, az egyetemi oktatókból és dolgozókból álló Romadok, a Germanisztikai Intézet, valamint az egyetemi könyvtár közösen indított. A kezdeményezést a Debreceni Karitatív Testület is támogatta.

Minden szervezet maga szervezte a gyűjtést, az egyetemen a Főépületben és a könyvtári egységekben is le lehetett adni az adományokat az elmúlt hetekben, illetve a város több pontján, például a főtéren, az „Add tovább!”-házban is. Magánszemélyek, vállalkozók és az egyetem külföldi, például nigériai és szaúd-arábiai hallgatói egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy csaknem száz debreceni, illetve környékbeli család ünnepe legyen boldogabb.

– A héten Hajdúhadházra már vittünk adományokat szegény családoknak, kedden a debrecenieket vártuk, a következő napokban pedig Fülöpre, Bagamérba, Piricsére és Biharkeresztesre is eljuttatjuk az élelmiszereket, ruhákat és játékokat – tájékoztatott Iványi Zsuzsanna, a Germanisztikai Intézet igazgatója.

A gyűjtést az ünnepek után is folytatják, hiszen a karitatív szervezeteknél nem csak decemberben, hanem evész évben folyamatosan jelentkeznek a rászorulók segítségért. Az akció keretében szociális felméréseket végeznek Debrecen oktatási intézményeiben, eddig a Petőfi Sándor Általános Iskolában, illetve a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben jártak. Ezekből az iskolákból is érkeztek rászoruló családok a keddi, karácsonyi adományosztásra.