Kihívások az állattenyésztésben

Egyetem

Harmadik alkalommal rendezett gazdafórumot a Debreceni Egyetem, a Partium Keresztény Egyetem és a Partium-Debrecen Agrárklub Nagyváradon.

A Debreceni Egyetem nem csak a mezőgazdasági szakember-képzéssel és kutatásaival segíti már több mint egy évtizede a határmenti régió gazdáit, hanem közvetlen szaktanácsadással is. A gazdafórum is egy ilyen alkalom, ami lehetőséget nyújt az egyetemen végzett nagyváradi hallgatóknak a szaktanácsadásba való bekapcsolódásra is – emelte ki a Bihar megyei állattenyésztőknek tartott előadásában Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Béri Béla, a Debreceni Egyetem docense a szarvasmarha-tenyésztés jelenkori kihívásait mutatta be a Partium Keresztény Egyetemen. Ezek között vannak olyanok, melyekkel szemben a tenyésztő keveset tehet. A szabadkereskedelem például be nem látható kihívásokat okoz, valamint a klímaváltozás és az ennek nyomán fellépő új betegségek, kórokozók ellen is igen korlátozottak az állattenyésztők lehetőségei. Lehetnek viszont tartalékok a szarvasmarha takarmányozásában, tartástechnológiájában, szaporodásbiológiájában és a húsmarha-tenyésztésben is, ezekre Béri Béla példákat is bemutatott.

Szabó Péter nyugalmazott egyetemi docens a sertéstenyésztés kihívásairól, illetve lehetőségeiről tartott előadást. Ismertette, hogy a sertés legkritikusabb életszakasza a születés és a választás időszaka. A megfelelő fejlődéshez nagyon fontos a takarmány minősége és összetétele aminosavak szintjén, illetve azok energiatartalma, valamint az etetés módjának helyes megválasztása.

Székely Zsuzsanna székelyhídi agrármérnök a kocák korszerű takarmányozásáról számolt be a bihari gazdáknak, kiemelve a süldőnevelés és a vemhesség alatti kritikus időszakokat. Ezt követően Stefan Marius, a Bihar megyei Agrárkamara elnöke a romániai állattenyésztési támogatási rendszerről, az állatfajonkénti támogatás mértékéről adott tájékoztatást, majd Szabó Géza, az egyik nagyváradi kereskedelmi bank fiókjának igazgatója a hitelezési lehetőségeket vázolta a romániai állattenyésztők számára.

A tanácskozáson jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Partium Keresztény Egyetem elnöke, valamint Gáspár István, a Partium-Debrecen Agrárklub elnöke is.