Megalakult a Szingularitás Egyeteme debreceni kirendeltsége

Egyetem

A helyi startup vállalkozások támogatására pénteken megalakult a Szingularitás Egyeteme debreceni kirendeltsége, a SingularityU Debrecen chapter – jelentette be Herdon István, a Singularity University nagykövete a cívisvárosban.

Herdon István emlékeztetett rá: a Google és a NASA által alapított, a Szilícium-völgyben találhat futurológiai Szingularitás Egyeteme (Singularity University) azzal a céllal jött létre, hogy elérje az embereknél azt, hogy a látszólag lehetetlen dolgokat is lehetségesnek tartsák, mindenekelőtt pedig a világ valódi problémáinak a megoldásán dolgozzanak, a technológiai szingularitás (különösség) megvalósulása érdekében.

Péntektől a SingularityU Debrecen a nagynevű szilícium-völgyi intézményhez csatlakozva elősegíti a vállalati, tudományos, pénzügyi és startup vezetők új generációjának összekapcsolását és oktatását, akik törekszenek az exponenciálisan fejlődő technológiák megértésére és alkalmazására – magyarázta Herdon István.

Hozzátette: az exponenciális technológiák, a robottechnológia, az információs technológia, a mesterséges intelligencia, a nanotechnológia, a környezetvédelem, az alternatív energia, az exponenciális gyártási technológiák fejlődése megváltoztatja az életünket, és az elkövetkező 10-15 évben többet fogunk fejlődni, mint az elmúlt száz év alatt.

A Singularity University olyan technológiákat támogat, amely legalább egymilliárd ember életét tudja pozitívan befolyásolni – jegyezte meg Herdon István.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a SingularityU Debrecen chapter megalakulása újabb fontos lépés a város innovációra, tudás alapú gazdaságra épülő fejlesztési programjának a megvalósításában, hozzájárul ahhoz, hogy Debrecen Közép-Kelet-Európa innovációs központja legyen.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy minél több helyi startup vállalkozás legyen Debrecenben, és fejlesztéseik helyben hasznosuljanak.

Debrecen az amerikai cégek fontos bázisa Magyarországon, újabb neves amerikai vállalkozás jelenik meg a városban – utalt a polgármester a külgazdasági miniszter csütörtöki bejelentésére, miszerint a texasi Flowserve Corporation Debrecenbe telepíti globális pénzügyi központját, 400 új munkahelyet teremtve a cívisvárosban.

A nyitórendezvényén Dale Wright, az amerikai nagykövetség gazdasági attaséja a Szingularitás Egyeteme debreceni kirendeltsége révén létrejövő amerikai és magyar kapcsolatban rejlő lehetőségeket hangsúlyozta.