Doktoravatás a Debreceni Egyetemen – videóval

Egyetem

Több mint száz jelölt vette át doktori oklevelét a Debreceni Egyetem hétvégi doktoravató ünnepségén, amelyen díjakat és elismeréseket is átadtak.

 

– A magas szintű egyetemi kutatómunka elengedhetetlen feltétele a színvonalas egyetemi képzésnek, a tudományos utánpótlás nevelésének. A Debreceni Egyetem mind az oktatás, mind a tudományos kutatás terén az ország legsokszínűbb egyeteme ahol a természettudományok, az orvostudományok, a bölcsészettudományok, az agrártudományok, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok terén nemzetközi viszonylatban is elismert és magasra értékelt kutatások folynak – hangsúlyozta az Aulában tartott szombati doktoravatón mondott beszédében Csernoch László. Az egyetem tudományos rektorhelyettese az avatandó doktorokhoz fordulva kiemelte: a doktori cím viselése a középkor, a XII. század óta jog, kiváltság s nagy tisztesség.

– Elkötelezettséggel terhelt tisztesség: hisz a doktori cím kötelesség is, kötelesség szüleik, iskoláik, tanáraik, hazájuk irányában. Nehéz, de édes teher, higgyék el – fogalmazott Csernoch László.

Csernoch László ünnepi beszéde

Az eseményen az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács javaslata alapján 101 jelölt vehette át a doktori fokozatot jelentő oklevelet a bölcsészet-, az orvos-, az agrár-, a természet- és társadalomtudományok területén. A doktorjelöltek közül 68 summa cum laude, 31 cum laude, 1 rite minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek. 1 jelölt külföldön szerzett tudományos fokozata alapján kérte az egyetemtől a doktori fokozat kiadását.

– Mi, a Debreceni Egyetem rektora és Doktori Tanácsa, tisztünkhöz kötött hatalmunknál fogva Önöket – dicséretes tudományos tevékenységük jutalmául – egyetemi doktorokká fogadjuk, s felruházzuk mindazokkal a jogokkal és kiváltságokkal, melyek a törvény erejénél fogva a tudományos minősítéssel rendelkezőket megilletik – mondta Szilvássy Zoltán rektor.

Doktori (PhD) fokozatot szerzők névsora

Egy doktorjelölt tett eleget a kitüntetéses doktori cím elnyerése követelményeinek, azaz középiskolai, egyetemi és doktori tanulmányait is mindvégig kitűnő eredménnyel végezte, doktori szigorlatának és védésének minősítése summa cum laude. Az egyetem kérésére Áder János köztársasági elnök hozzájárult, hogy az intézmény Bellér Gábor vegyészt ”Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae” kitüntetéssel avassa doktorrá.

Az elismerés különlegességét jelzi, hogy az 1990 óta eltelt 25 esztendőben összesen 40 köztársasági elnöki határozat született kitüntetéses doktorrá avatásról, 43 fiatal tudós – ebből 10 a Debreceni Egyetem hallgatója – „koronázhatta” meg eredményes tanulmányait az aranygyűrű átvételével.

– Fogadalmunkhoz híven mindenkor arra törekszünk, hogy a doktori fokozat tekintélyét megóvjuk, szaktudományunk fejlődését elősegítsük, a Debreceni Egyetem gyarapodását tehetségünkhöz képest előmozdítsuk, s ezzel hazánk javát szolgáljuk – mondta köszöntőjében a frissen avatott doktorok nevében Bellér Gábor.

Bellér Gábor méltatása

Az ünnepségen 28 habilitált doktori címet is átadtak, az agrártudományok területén 2, a bölcsészettudományok területén 10, az orvos- és egészségtudományok területén 6, a társadalomtudományok területén 4, a természettudományok területén 6 jelölt tett eleget tett a habilitációs eljárás követelményeinek.

Habilitált doktori (Dr. habil.) címet szerezők névsora

A Debreceni Egyetem Szenátusa Professor Emeritus, és Professor Emerita címet adományozott az egyetem négy nyugalmazott tanárának. A címmel az egyetem legkiválóbb professzorainak teljesítményét, az egyetem érdekében kifejtett munkáját ismeri el, és egyúttal biztosítja a feltételeket további tevékenységükhöz. Az elismerést Imre Mihály, Rózsa Erzsébet, Baranyi Béla és Kovács András professzorok vehették át.

Méltatások

Az ünnepség keretében díjakat, elismeréseket is átadtak. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Tudományos Aranyérme díjat a Nyíregyházi Kutatóintézet Növénynemesítési és Biotechnológiai Osztály kutatói közössége nyerte el a 2015-ben végzett tudományos tevékenysége elismeréseként.

A Szenátus 2008-ban alapította a Debreceni Egyetem Publikációs Díja kitüntetést. A díj az egyetem azon oktatója vagy kutatója részére adományozható, aki az egyetemen folyó kutatómunka eredményét rangos szakmai publikációban jelentette meg és azt az egyetemi adatbázisban hozzáférhetővé tette. A Tudományos és Kutatóegyetemi Tanács javaslata alapján az elismerést a molekulatudomány területén Horváth Henrietta tudományos munkatárs és szerzőtársai, a fizika, számítás- és anyagtudomány területén Győry Kálmán akadémikus, a molekuláris medicina területén Borbély Attila egyetemi adjunktus és szerzőtársai, az egészség- és környezettudomány területén Antal László egyetemi adjunktus és szerzőtársai, a nyelvtudomány, kultúratudomány és bioetika területén pedig Zaccaria Márton Leó tanársegéd vehette át.

Az ünnepségen a Debreceni Egyetem díszdoktorai sorába avatta Lorenz Srulek Cederbaum és Werner Hacke professzorokat, akik mindketten a Heidelbergi Egyetem tanárai.

– A honoris causa doktori cím olyan magas fokú elismerés, amellyel universitasunk csak kivételes esetben él. Amikor a Debreceni Egyetem Szenátusa úgy határozott, hogy Dr. Lorenz Srulek Cederbaum és Dr. Werner Hacke professzorokat egyetemünk honoris causa doktorai sorába iktatja, abban a meggyőződésben hozta meg döntését, hogy a jelöltek minden tekintetben megfelel azoknak az elveknek, amelyeket e kitüntetés adományozásakor magunk elé tűztünk. A díszdoktorrá avatás megtiszteltetés annak, akinek ez az elismerés szól, de nyomatékosan szeretném hangsúlyozni, hogy megkülönböztetett tisztesség az adományozó intézmény számára is – fogalmazott Csernoch László.

Lorenz Srulek Cederbaum méltatása
Werner Hacke méltatása