Egymással vitáznak a fiatalok

Egyetem

Középiskolás csapatok jelentkezését várja az Angol-Amerikai Intézet a második alkalommal meghirdetett DEbate című vitaversenyére.

Tavaly alapított angol nyelvű vitaversenyt kimondottan középiskolások számára a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete, amelyen akkor tíz városból tizenöt különböző iskola diákjai versenyeztek egymással. Az újabb megmérettetésre június 30-ig lehet jelentkezni a vállalkozó szellemű középiskolásoknak.

A vitaversenyen háromfős csapatok indulhatnak, akik egy nyári projektfeladatot megoldva juthatnak be az őszi regionális elődöntőkbe, melyeket Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben tartanak. A diákoknak őket érintő témákban kell vitaszituációban pro és kontra helyt állniuk. Az elmúlt évben a versenyfeladatok között volt a külföldi továbbtanulás, a kötelező olvasmányok fontossága és a közösségi média szerepe az életünkben.

– A jelentkezőknek, akik a döntőbe szeretnének jutni, erős nyelvtudással, legalább középfokú tudásszinttel kell rendelkezniük. Nem nyelvtani, nyelvhelyességi versenyről van szó, de a hatékony érveléshez magas szintű felkészültség szükséges. A jelentkezők a nyári időszakra kreatív feladatot kapnak majd, ami még nem vitahelyzetet jelent, a feladatok értékelése után dől el, kik kerülhetnek be a regionális válogatókba – tájékoztatott Venkovits Balázs szervező, az Angol-Amerikai Intézet oktatója.

Részletes információk a jelentkezésről a debate.unideb.hu oldalon olvashatók.

unideb.hu