Újabb kapcsolatok Kínával

Egyetem

Hallgatók és oktatók cseréjét, valamint kutatási együttműködéseket tervez a Debreceni Egyetemmel a Shandong Agricultural University.

A Kína Santung tartományában működő Shandong Agricultural University-t – csakúgy, mint a Debreceni Egyetemet – a világ kétszáz legjobb agrárfelsőoktatási képzőhelye közé rangsorolja a Quacquarelli Symonds World University Rankings. A történelmi és kulturális zarándokhelyen, a Thai-hegy lábánál található egyetemen 19 karon összesen 31 ezer hallgató tanul. Az intézmény vezetőiből álló delegáció kedden érkezett Debrecenbe.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes és kari képviselők fogadták a küldöttséget, majd tájékoztatták a kínai vendégeket a Debreceni Egyetem képzési és kutatási portfóliójáról, nemzetközi kapcsolatrendszeréről.

– Intézményünkben magas, 14 százalék körüli a külföldi hallgatók aránya: jelenleg 4200-an tanulnak itt, több mint száz országból, köztük 154 kínai diák – tájékoztatott Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A legtöbb kínai fiatal – szám szerint 53 – a Gazdaságtudományi Karon folytat tanulmányokat. Ők részt vehetnek abban a speciális képzésben is, amit két évvel ezelőtt indított a debreceni és a chongqingi egyetem. Ennek keretében a gazdálkodási és menedzsment alapszakot végzők két évet Chongqing-ban, két évet pedig Debrecenben teljesítenek, a tanulmányok befejeztével pedig kettős diplomát kapnak.

– Sok a hasonlóság az önök intézménye és a Shandong Agricultural University között, képzési és kutatási területeket tekintve egyaránt. Szeretnénk megteremteni a lehetőséget oktatók és hallgatók cseréjére, ezeken túl pedig közös kutatásokban is részt vennénk – összegzett XU Jianbo, a kínai egyetem elnöke.

A delegáció tagjai elsősorban az élelmiszertudomány, a biotechnológia, a gazdaságtudomány és az informatika területén, valamint a mérnökképzésben látják az együttműködés lehetőségeit.

unideb.hu