Sikeres a SZEBB-program

Egyetem

Rekordszámban csatlakoztak a megyében dolgozó családorvosok a Debreceni Egyetem klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos kezdeményezéséhez.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja 2016 januárjában indította útnak országosan egyedülálló programját a klinikai vizsgálatok biztonságának és hatékonyságának növelésére “Szakemberek Betegeink Biztonságáért” címmel. Azóta már kétszázat meghaladó hajdú-bihari családorvos, vagyis a doktorok több mint 80 százaléka kapcsolódott be a kezdeményezésbe.

– A Debreceni Egyetemen mintegy 25 éve végeznek klinikai farmakológiai vizsgálatokat, melyekhez az intézmény múltja és nemzetközileg elismert kutatói biztosítják a szaktudást. A Klinikai Központban jelenleg csaknem 400 klinikai vizsgálat zajlik, és évente 130-140 új indul. Ezek között van, ami több évig is eltart, de előfordul, hogy néhány hónap alatt befejeződik – emelte ki Páll Dénes egyetemi tanár, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

A professzor hozzátette: a klinikai vizsgálatok a legkülönbözőbb problémákra kínálnak új terápiás lehetőséget a cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri megbetegedéseken át a zsír-anyagcsere-, daganatos-, vérképzőszervi- vagy akár szemészeti betegségekig.

A klinikai vizsgálatokhoz olyan önkéntesek csatlakozhatnak, akiknek a jelenleg elérhető hagyományos terápiák nem nyújtanak teljes mértékben optimális gyógymódot, ám számukra a patikai bevezetés előtt álló új hatóanyag tartalmú gyógyszerektől további javulás remélhető. Mivel ezekkel a betegekkel legtöbbször a családorvosok találkoznak, ezért fontos az egyetem és a háziorvosok szoros együttműködése, melynek részeként a doktorok egyrészt általános tájékoztatást, másrészt konkrét felvilágosítást kapnak a Klinikai Központban folyó egyes klinikai vizsgálatokról. Az ismeretek birtokában a családorvosok fel tudják ajánlani az intézmény által kínált lehetőségeket azoknak a betegeknek, akiknek előnyt jelenthet a klinikai vizsgálatokban való részvétel.

A klinikai vizsgálatok összehangolására a Debreceni Egyetemen 2013-ban alakult meg a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ, melynek létrejötte óta több mint duplájára nőtt a Debreceni Egyetemen zajló kutatások száma.

unideb.hu