Tudományos ülést rendeztek a professzornak

Egyetem
Megbecsült kutató, nemzetközileg elismert tudós, zseniális felfedező. Székely György, a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professzorának tiszteletére rendeztek tudományos ülést szerdán a DAB székházban.

Székely György a neurobiológia és a szövettan meghatározó alakja, akinek szakmai sikereire a magyar idegtudós közösség, valamint az egész világ büszke lehet.  A zseniális idegszövettani kutatót kollégái és barátai köszöntötték 90. születésnapján.
Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának vezetője ünnepi beszédében felidézte, milyen jelentős fejlődés indult el az idegtudományok területén, amikor Székely professzor 1975-ben átvette az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatását.

– Meghonosította Debrecenben a magas színvonalú neurobiológia kutatást, az oktatásban pedig bevezette a funkcionális anatómiai szemléletet – emelte ki Mátyus László, aki azt is hangsúlyozta: a professzor vezetése alatt olyan új vizsgálati módszerekkel, lehetőségekkel bővült az intézet, amely korábban elképzelhetetlen volt.

A nemzetközileg is megbecsült tudós kiemelkedő kutatási eredményeket ért el az ember anatómiája, az agy szerkezete és működésének leírása területén. Nevéhez fűződik a gerincvelő és az agytörzs szerkezetének részletes feltérképezése. Legizgalmasabb és korszakos jelentőségűnek tekinthető felfedezése az idegsejthálózatok önorganizációja volt.

A megemlékezésen a szakmai életút felidézése mellett az ünneplő kollégák, tanítványok és barátok személyes emlékeiket is megosztották, „Gyurka bácsi” pedig örömmel fogadta a történeteket.

– Nehéz meghatottság nélkül beszélni az elmúlt több mint 30 évről – kezdte visszaemlékezését Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese. Érdekességként emelte ki, hogy éppen akkor kezdett el dolgozni az akkori Orvostudományi Egyetemen, amikor az ünnepelt volt a tudományos rektorhelyettes 1981 és 1986 között.

Székely Györgyöt tagjai közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia és felvette sorába a londoni Európai Akadémia is. Akadémiai tisztségei mellett 1987 és 1991 között a Magyar Anatómusok és Hisztológusok Társasága elnöke volt.

unideb.hu