A tudomány vonzásában

Egyetem
Rövid téli pihenő után folytatódik a Science Café, a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, amelyben ezúttal a mágneses anyagok titkai delejezik majd a közönséget.

„Az iránytűtől a lázterápiáig – a mágneses anyagok titkai” címmel Szabó István, a Szilárdtest Fizikai Tanszék egyetemi docense tartja a Science Café következő előadását.

– A különleges anyag szokatlan tulajdonságai, a láthatatlan eredetű vonzás és taszítás, az iránytű mutatóját vezérlő erő régóta felkeltette az emberek kíváncsiságát. De ahogy felfedtük ezeket a titkokat, a mágneses anyagok mostanra mindennapjaink részévé váltak az energetikában, informatikában és az orvostudományban egyaránt – mondta az unideb.hu portálnak Szabó István.

A nanomágneses anyagok újonnan felfedezett világa fantasztikus alkalmazási lehetőségeket kínál a spintronikától a kvantumszámítógépig. A Debreceni Egyetemen zajló vizsgálataink a mágneses nanorészecskék gerjesztésével végzett lázterápiához kapcsolódnak, amely a rákgyógyítás egy ígéretes módszere lehet – tette hozzá a szakember.

A kísérletekkel is illusztrált előadás igyekszik felfedni a mágneses anyagok egyes titkait, és bemutatni különféle alkalmazásait, különös tekintettel a lázterápiára.

Időpont: 2017. január 18. szerda 17 óra

Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)