Doktorandusz vándorkonferenciát rendeztek Debrecenben

Egyetem

Több mint 80 résztvevővel, 7 szekcióban, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki PhD-hallgatók közreműködésével a Debreceni Egyetemen rendezte doktorandusz vándorkonferenciáját április 6-án a Márton Áron Szakkollégium.
A tudományos tanácskozást – amelynek harmadik alkalommal ad otthont a Debreceni Egyetem – évente más-más helyszínen, a cívisváros mellett Budapesten, Szegeden és Pécsett évente tarja meg a Márton Áron Szakkollégium.

– A konferencián a szülőföldjükön, vagy Magyarországon tanuló PhD-hallgatók, fiatal oktatók, kutatók egyaránt lehetőséget kapnak tudományos eredményeik bemutatására, és egyben új kapcsolatok építésére is – mondta köszöntőjében Demeter József. A kollégiumvezető kiemelte: a Debreceni Egyetem legutóbb 2013-ban adott otthont a tudományos tanácskozásnak.

A Debreceni Egyetem szoros partneri kapcsolatot ápol a Kárpát-medence magyar nyelvű oktatást végző felsőoktatási intézményeivel.

– Küldetésünk, hogy segítsük a nemzeti és nemzetpolitikai célok elérését, amelyhez sajátos eszközeinket, a képzést, a kutatást és a közösen végzett tudományos munkát tudjuk felhasználni – fogalmazott Bartha Elek. Az oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: az egyetemen PhD-fokozatot szerzők száma évről évre eléri a 9-10 százalékot, ami azt jelenti, hogy 2000 óta 242 határon túli doktorjelölt szerzett tudományos fokozatot a Debreceni Egyetemen.

– A Debreceni Egyetem mindig is feladatának tekintette a határon túli magyarság felsőoktatási képzését – jelentette ki Jávor András.

A rektori főtanácsadó, a konferencia tiszteletbeli elnöke kifejtette: az intézmény tevékenységének legújabb mérföldköve a hamarosan induló „Magyar értéktár – magyar örökség” szak lehet, amelyet alap- és mesterképzésen egyaránt elérhetnek – távoktatás formájában – a régebben kivándoroltak, a határon túli magyarok, valamint az anyaországból most kiszakadt fiatalok egyaránt.

Az április 6-i rendezvényen több mint 80 előadás hangzik el az irodalom-, nyelv-, történelem-, politika-, vallás-, néprajzi-, társadalom- és a természettudományok területéről.

unideb.hu