Több mint 250 programmal várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján

Egyetem

Huszonnégy helyszínen több mint 250 programmal várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Kutatók éjszakája rendezvényein pénteken – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a PTE immár 12. éve mutatja be érdekes, izgalmas, olykor meghökkentő programok keretében a tudományos módszereket és eredményeket, hozza közelebb a tudósokat, kutatókat érthető, élvezhető, szórakoztató formában. A PTE jogi karán “időutazásra”, múltbéli kalandozásokra és a jövő technológiáiból fakadó jogi kihívásokat bemutató programokra invitál. Vajon választ tud adni a jog a mesterséges intelligenciával, a 3D nyomtatással, a Big Data jelenséggel, az önvezető járművekkel kapcsolatos problémákra? Az érdeklődők pénteken választ kaphatnak ezekre a kérdésekre. Emellett idén sem maradnak hoppon a bűnügyek felgöngyölítése iránt érdeklődők és a Trónok harca-rajongók, de az is kiderül, hogyan lehet trágár szavak nélkül káromkodni.

Az orvosi, gyógyszerésztudományi kar, a klinikai központ és a Szentágothai János Kutatóközpont is számos érdekes programot szervez: 9 helyszínen várják az érdeklődőket, akik ingyenesen, de regisztrációt követően vehetnek részt a programokon. A bölcsészettudományi kar programkínálata azoknak szól elsősorban, akik szívesen vizsgálják a minket körülvevő világot többféle szemüvegen keresztül, és kíváncsiak, vajon egy-egy téma hogyan alakul másként, hogyan kap új mintázatot a különböző tudományterületek kaleidoszkópján át. A közgazdaságtudományi karon abba kaphatnak mélyebb bepillantást a látogatók, hogy az emberi agy miként trükközik velünk, valamint abba is, hogy milyen munkatársak vagyunk és hogy mit várnak el tőlünk a munkaerőpiacon.

A műszaki kar campusán rendkívül izgalmas programokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket. Szó lesz többek között a Solar Decathlonon több díjat is elnyert innovatív házról, megtekinthetik a látogatók az egyetem 3D nyomtatóközpontját, sőt a Hauni Technológiák Tanszék jóvoltából egy 3D-s lézerszkennerrel is megismerkedhetnek. Emellett drónokkal, gokartszimulátorral és sok más érdekességgel találkozhatnak az eseményen résztvevők. A természettudományi karon a sokéves hagyománynak megfelelően kinyílnak a laborajtók, a látogatók találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások és tudományos-szórakoztató programok keretében.

Látványos fizikai és kémiai, sokszínű biológiai, ezerarcú földrajzi, valamint interaktív sportprogram várja a látogatókat. A programok részletes leírását az idei eseményre fejlesztett saját honlapon, a kutatokejszakaja.pte.hu-n találhatják meg az érdeklődők, és itt jelentkezhetnek a regisztrációköteles eseményekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.