Klebelsberg Kuno előtt tisztelegő konferenciát és kiállítást rendeznek Pécsen

Egyetem Kultúra

Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter munkássága kapcsán háromnapos konferencia kezdődik ma, majd a rendezvény zárásaként kiállítás nyílik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bölcsészkarának, levéltárának és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) területi bizottságának szervezésében.

A PTE közleményében azt írták, hogy az október 5-7. között az MTA pécsi székházában zajló, Klebelsberg és kora című tudományos konferencián a 19. századi európai és magyar felsőoktatásról, Klebelsberg oktatási rendszeréről, a vidéki egyetemvárosok fejlődési sajátosságairól, továbbá a politika és az egyetem viszonyáról tartanak előadásokat.

A felszólalók között lesznek mások mellett a debreceni, a szegedi, a pécsi egyetem, az ELTE, a Kodolányi János Egyetem szakemberei, de a Mathias Corvinus Collegium is képviseleti magát.

A konferencia zárásaként pénteken időszaki kiállítás nyílik az oktatás- és művelődéspolitikus vidéki egyetemekre gyakorolt hatásáról Pécs-Debrecen-Szeged – Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás címmel a pécsi egyetemi könyvtár belvárosi telephelyén.

A tárlókban levelek, látványtervek, újságcikkek, beszédek, karikatúrák segítségével ismerhetik meg a látogatók a kor magyar vidéki felsőoktatását.

A 2023 őszéig látogatható kiállításon megtekinthető a kultuszminiszter által a pécsi egyetemi templomnak készíttetett és ajándékozott papi díszöltözet és misés kehely – olvasható a közleményben.

A tárlatról a lib.pte.hu oldalon találhatók további részletek, míg a konferencia teljes programja a tab.mta.hu címen tekinthető meg.

(MTI)