Megkezdődött az Országos Urbanisztikai Konferencia Pécsen

Egyetem

Megkezdődött a 28. Országos Urbanisztikai Konferencia Pécsen, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. A pénteken záruló tanácskozás megnyitóján Szili Katalin kiemelte: a konferencia az egyetem és város viszonya köré szerveződik.

Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban címmel megrendezett eseményen tartott köszöntőjében a miniszterelnöki megbízott, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumi tagja kiemelte: különösen fontos számára, hogy ismét Pécsett valósul meg a konferencia, amelyet 2010-ben tartottak legutóbb a városban, amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt. Akkor a gazdaságfejlesztés, városfejlesztés kérdései kerültek a megbeszélés fókuszába – mondta, hozzátéve, ezúttal egyetemek változó szerepe a tanácskozás fő témája: mit jelent egy közösség, egy régió, egy város életében egy campus fejlesztése, mit jelent egy egyetem léte a maga 30-35 ezer egyetemi polgárával.

Mint fogalmazott, azért is különleges ez a találkozó, mert úgy tűnik, a recesszió fogja meghatározni a következő időszakot. Szili Katalin kiemelte: fontos lenne megtartani azt a jövőképet, amelyben a fejlődés a fő szempont.

A miniszterelnöki megbízott beszédében az egymás iránt érzett felelősség fontosságát is hangsúlyozta. Mint mondta, arra kell választ találni, hogyan tudjuk a közösségeinket abba az irányba elmozdítani, ahol nem csak a versengés, hanem a kooperáció is megjelenik.

Szerinte ebben az urbanisztikának ma nagy feladata van, a gazdasági, társadalmi, szociális és ökológiai szempontokat együtt kell kezelni – emelte ki.

Kitért arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem a modellváltó egyetemek közé tartozik. Kiemelte, a kuratórium stratégiájának lényege a fenntartható fejlődés, amiben fontos szerepe van az urbanisztikának és a hozzá kapcsolódó tudományos és praktikus közelítéseknek.

Szili Katalin javasolta, hogy a konferencia anyaga jelenjen meg kötetben. “Ma rendszerszerű problémákkal nézünk szembe, ezekre rendszerszerű válaszokat kívánunk adni” – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a Magyar Urbanisztikai Társaságtársaság és az egyetem megújítja együttműködési megállapodását.

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idén a Pécsi Tudományegyetem társszervezésében megvalósuló tanácskozáson plenáris előadást tart Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár, Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.

Mint a szervezők közleményében áll, az Országos Urbanisztikai Konferencia 2022-ben az egyetem és város viszonya köré szerveződik, igyekszik megérteni és láttatni a benne rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

(MTI)