PTE: robotsebészeti műtőasztalt használnak Pécsen

Egyetem

Speciális robotsebészeti műtőasztalt kapott a pécsi klinika – közölte a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központját (PTE KK) fenntartó felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel.

 

A PTE közleményében emlékeztettek: tavaly ősz óta használják Pécsen a DaVinci Xi márkájú sebészeti robotot, amellyel eddig mintegy kétszáz sikeres nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, mellkassebészeti, fül-orr-gégészeti, valamint fej-nyaksebészeti beavatkozást végeztek el.

Közölték: nemrég érkezett meg a klinikára az a speciális robotsebészeti műtőasztal, amely megkönnyíti az aprólékos sebészeti beavatkozások elvégzését, segítségével rövidül a beavatkozás időtartama, azaz kevesebb ideig kell altatásban tartani a beteget.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatásával beszerzett, mintegy 90 millió forint értékű speciális műtőasztal lehetővé teszi, hogy azt a robottal és a beteggel együtt, összhangban mozgassák – a robotkarok eltávolítása nélkül -, így a különböző műtéti területek biztonságosabban és gyorsabban elérhetővé válnak – idézték a kommünikében Papp Andrást, a PTE KK robotsebészeti munkacsoportjának szakmai vezetőjét.