Dienes játékok bemutatója a Pécsi Egyetemen

Dienes-játékbemutató a Pécsi Tudományegyetemen

Egyetem

Január 18-án mutatták be sajtónyilvános ünnepség keretében mutatták be a Körber Hungária Gépgyártó Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának együttműködésében, a Körber arculatának megfelelően legyártott Dienes-játékokat a Körber irodaházában.

A Körber Hungária Gépgyártó Kft. és a PTE Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar tavaly decemberben aláírt együttműködési szerződésének elsődleges célja a közös tehetséggondozási és -fejlesztési programok kialakítása, a hallgatók tapasztalatszerzési lehetőségeinek bővítése, az oktatás támogatása. Első lépésként a felek közösen adták ki a PTE világhírű díszdoktora, Dienes Zoltán matematikai fejlesztő játékait, melyből a Körber most 100 db-ot gyártott le.

A régió legnagyobb ipari üzemei közé tartozó Körber és a PTE hivatalos együttműködésének története 2018-ig nyúlik vissza, a tényleges kapcsolat viszont ennél is régebbre, hiszen a vállalat már hosszú ideje fogad gyakorlatra érkező hallgatókat, illetve segítséget nyújt egyes tárgyak oktatásához, emellett ezidáig három karon finanszírozta egy-egy tanterem teljes felújítását és digitális eszközökkel való felszerelését.

Zalay Buda, a Körber Hungária ügyvezetője elmondta, hogy a vállalat számára kiemelkedően fontos, hogy a jövőben is legyenek olyan mérnökök, akik segítenek megőrizni, magasabb szintre emelni a gyártási folyamatok minőségét, hatékonyabbá tenni a vállalat működését, ehhez viszont szükség van arra, hogy az iskolások elsajátítsák az ehhez szükséges képességeket, például a Dienes-játékokkal.
„Mind a PTE, mind a Körber a régión belül vezető szereplő a maga területén, így a kooperáció mindkét fél számára egyértelmű előnyöket hozott. A legtöbbet persze a diákok nyernek: jobb technikai feltételeket, friss tudásanyagot egyenesen az üzleti-ipari szférából és sokan olyan munkatapasztalatot is, ami megadja a kezdőlöketet a karrierjüknek. A célunk, hogy az összes egyetemi kart bevonjuk az együttműködési hálózatunkba” – összegezte Zalay Buda. „Sokszor hajlamosak vagyunk csak a magasabb szintű, szakmai képzésekre koncentrálni. Pedig egy ilyen képességfejlesztő játék legalább olyan fontos a matematikai alapok lerakásakor, mint egy modern eszköz évekkel később a mérnökképzésben” – tette hozzá. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a játékok gyártása során, csakúgy, mint a vállalati stratégia egészében kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság. 

Az új Dienes-játékokat dr. Szécsi Gábor, a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja mutatta be, majd elmondta: „Számunkra rendkívül fontos az együttműködés a Körberrel, hiszen ez új lehetőségeket nyit meg hallgatóink számára a gyakorlati tudás és tapasztalatok terén. A KPVK elkötelezett amellett, hogy a diákjaink a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel sajátíthassák el a szükséges készségeket, és ez az együttműködés ezt kiválóan támogatja.” A KPVK dékánja azt is elmondta, hogy a gyerekek matematikai és logikai készségei a felmérések alapján jelenleg elmaradnak az európai uniós átlagtól, ami nem azt jelenti, hogy a mai gyerekek butábbak lennének, hanem azt, hogy a felgyorsult, digitális eszközökkel bővelkedő világban pedagógiai reformra, újfajta eszközökre és tanítási módszerekre van szükség.

Szili Katalin, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora elsőként röviden megemlékezett a tíz éve elhunyt világhírű matematika professzorról és pedagógusról, Dienes Zoltánról, majd elmondta „Az együttműködés nem csak a PTE számára jelentős, hanem a határon túli magyar közösségek számára is. A közös projektek és programok révén tovább erősíthetjük a kapcsolatot a diaszpórában élő magyarokkal, és támogathatjuk kulturális és tudományos örökségünk megőrzését. Az egyetemünk és a Körber közötti szoros együttműködés, akár e játékos fejlesztő eszközök biztosításán keresztül is hozzájárulhat a magyar nyelv és kultúra népszerűsítéséhez a határokon túl is.”
Az együttműködésnek köszönhetően 50 db Erdők játéka és 50 db Ki jut a várba? Dienes-játék jut majd el térítésmentesen elsősorban Baranya, illetve Tolna vármegyei iskolákba. A tervek szerint áprilisban két újabb játék lát majd napvilágot.
A játékokról, melyek tavaly, dr. Klein Sándornak, a PTE professor emeritusának köszönhetően már bemutatkoztak a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián is, korábban mi is részletesen beszámoltunk.