Növekvő brazil űrkutatási kapcsolatok a BME-n

Egyetem

2023 év végén több, az űrkutatást érintő témában folytatott megbeszélést Brazíliában Bacsárdi László a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar docense.

Tavaly év végén a Brazil Űrügynökség elnökével is tárgyalt Bacsárdi László, aki a Sao Paulo-i főkonzulátus meghívására utazott Braziliába. Dr. Marco Antonio Chamon elnök úrral és kollégáival tartott megbeszélésen több olyan területet is érintettek, amely érdekes lehet a hazai űrszektor számára. Az egyeztetésen a hazai űroktatási programok is szóba kerültek, többek között a VIK által gondozott űrmérnök mesterképzés is. Az űrmérnöki mesterképzés szakfelelőseként találkozott a Brazíliavárosi Egyetem (University of Brasilia) űrképzéséért felelős vezetőjével, Ronne Toledoval, akivel űroktatási együttműködésről egyeztetett, ezt követően pedig a Brazil Űrkutatási Intézet igazgatójával, Clezio Marcos de Nardin úrral tárgyalt lehetséges űrkutatási és űroktatási együttműködésekről. A tárgyalások eredményeiről kérdeztük Bacsárdi Lászlót.

Hogyan értékeli a találkozókat?

Eredményesnek értékelem a november végi utazásomat. Eléggé intenzív volt, az ott töltött öt munkanap során három brazil városban – Brazíliaváros, San Jose Dos Campos és Sao Paolo – is voltam. A Sao Paulo-i főkonzulátus szervezte a programomat, a hétfő és keddi brazíliavárosi programokhoz pedig a Brazil Magyar Nagykövetség nyújtott támogatást. A különböző találkozókon lehetőségem volt jobban belelátni Brazília űrtevékenységébe, és minden szereplőnél találtunk olyan pontokat, amelyek kölcsönösen érdekesek lehetnek mindannyiunk számára.

Milyen konkrét területeket érintettek Dr Marco Antonio Chamon úrral folytatott tárgyalásokon?

A találkozó legfontosabb mozgatórugója az volt, hogy a 2019-ben megkötött brazil-magyar űrkutatási kormányközi megállapodás szakmai tartalmát bővítsük. Nemcsak, mint a BME oktatója utaztam ki, hanem mint a legrégebb hazai űrkutatási egyesület, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke, a hazai űrszektort bemutató kiadványt, az Űrkörképet készítő szerkesztőbizottság elnöke, illetve az Európai Űrügynökséghez delegált hazai szakértői csoport tagja. Így mind egyetemi, mind társadalmi, mind ipari oldalról be tudtam mutatni a hazai űrtevékenységet, hiszen a fenti szerepvállalásomból adódóan a hazai tevékenységek mellett rálátok az európai irányokra is. A tárgyaláson először Dr. Halmai Miklós nagykövet úr ismertette a találkozó legfontosabb előzményeit, majd szakmai témákról egyeztettünk, többek között az űrtávközlés, a földmegfigyelés, az emberes űrrepülés, a kvantumkommunikáció és az oktatás területét érintve.

Milyen lehetőségeket lát brazil hallgatóknak a VIK űrmérnök mesterképzésre toborzására, illetve a Brazíliavárosi Egyetem űrképzési programjaival való oktatási, kutatási együttműködésre ?

Nagyon lenyűgöző volt, amit a Brazíliavárosi Egyetem Gama campuszán láttam (ezen a campuson van az űrképzés is). Morován Júlia TéT szakdiplomata társaságában találkoztam az ottani rakétaépítő hallgatói versenycsapattal, a kisműholdak fejlesztésével foglakozó team-mel és körbevittek néhány rendkívül jól felszerelt mérnöki laborban is. Úgy gondolom, számos olyan pont van, ahol nagyon jól együtt tudnánk működni. Akár a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram, akár további ösztöndíjprogramok vagy egyéb kutatásfejlesztési pályázatok keretében. Oktatási téren egyrészt ott van a VIK által gondozott négy féléves űrmérnök mesterképzés, valamint az UniSpace űroktatási együttműködés keretében a 11 egyetem közreműködésével megvalósuló három féléves levelező űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzés is, amely egy posztgraduális képzési program. A hallgatóknak már az is hatalmas élmény lehet, ha pár hónapot eltudnak tölteni a másik félnél, belelátva az ottani űrrel kapcsolatos fejlesztésekbe. A két ország földrajzi helyzete pedig azt is biztosítani tudja, hogy rajtunk keresztül a brazilok kapcsolatba lépjenek a saját műholdjukkal, amikor éppen Európa felett halad át – s mi is meg tudnánk ezt tenni a saját műholdjainkkal akkor, amikor Brazília felett repülnek.

Mi lesz a következő lépés a kapcsolatok fejlesztésében?

Az utazásomat követően a szervező Sao Paulo-i főkonzulátussal és a területért felelő KKM Űrpolitikáért és Űrtevékenységért Felelős Főosztállyal több teendőt is azonosítottunk. A következő hetek során pedig szeretnénk minél több mindent kipipálni erről a ToDo listáról.  Április végén egy nemzetközi űrkutatási konferenciát szervezünk a Műegyetemen a Magyar Asztronautikai Társasággal együttműködve, a H-SPACE 2024-et . Ez lesz a 8. nemzetközi konferenciánk, a konferenciasorozatot 2015-ben indítottuk el, először évente, majd kétévente megrendezve. A konferenciára elhívtam a Brazil Űrkutatási Intézet igazgatóját, Clezio Marcos de Nardin urat, felkérve egy keynote előadás megtartására. Bízom benne, hogy be tudja illeszteni az idei elfoglaltságaiba a rendezvényünket, és személyesen tudjuk folytatni a kinn megkezdett megbeszélésünket. A Brazíliavárosi Egyetem űrképzéséért felelős vezetőjével pedig abban maradtunk, hogy előkészítjük egy egyetemek közötti együttműködési megállapodás megkötését.

Forrás: BME)