Szeged, magnólia, virágzik, rügy, tél, tavasz, Széchenyi tér

Nemzetközi Tavasz programok a PTE-n

Egyetem

Számos magyar és angol nyelvű előadással és érdekes programmal várja az érdeklődőket idén is az International Seasons. A PTE Nemzetközi Igazgatósága által szervezett, immáron az egész tanévben zajló programok egy részét élőben is követni lehet majd a sorozat Facebook oldalán.

A részletes eseménysort, valamint további információkat, érdekességeket, aktualitásokat itt találhat az érdeklődő.

Április 10. 14:00 órától | Német Nap
PTE BTK “A” épület 430-as terem (Ifjúság útja 6.)

A Germanisztikai Intézet mindenkit szeretettel vár 2024.04.10-én a Német Napra. Előadásokkal, kerekasztalbeszélgetéssel, játékkal, író-olvasó találkozóval, német, osztrák és magyar vendégekkel várjuk az érdeklődőket. Jó zene és egy kis harapnivaló járul hozzá a kellemes időtöltéshez.

További információ: https://fb.me/e/1nC5uyL8U

 

Április 17. 14:00 | A füttyentéstől a sikolyig: Faj és rasszizmus a modern amerikai politikában
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar B 402 (Ifjúság utca 6.)

A faj és a faji alapú hivatkozás az amerikai politika és a politikai kampányok gyakori jellemzője az alapítás óta. Az 1960-as évek afroamerikai polgárjogi mozgalma óta a nyíltan rasszista felhívások visszaszorultak, és helyüket a fehér szavazókhoz intézett finomabb faji felhívások vették át. Ezek a “kutyasípok” mindkét pártban rendszeressé váltak, bár a Republikánus Párt használta őket a legnagyobb mértékben. Trump felemelkedése azonban felborította ezt, és megfosztotta ezeket a faji szempontú megszólításokat a kifinomultságtól. Ez az előadás ezt a változást vizsgálja, és azt, hogy az amerikai politikai rendszer nem demokratikus jellege hogyan tette lehetővé ezt a folyamatot még akkor is, amikor az Amerikai Egyesült Államok fajilag és etnikailag egyre sokszínűbb országgá válik.

Prof. Chris Danielson a polgárjogi mozgalom és a modern amerikai politika szakértője. A texasi Houstonban született, BA és MA diplomáját a Houstoni Egyetemen, PhD fokozatát pedig a Mississippi Egyetemen szerezte. Két könyv: “After Freedom Summer: How Race Realigned Mississippi Politics”, “1965-1986 és The Color of Politics: Racism in the American Political Arena Today”, valamint számos cikknek és könyvfejezetnek a szerzője. A Montana Technológiai Egyetem történészprofesszora a Montana állambeli Butte-ban, és jelenleg Fulbright-ösztöndíjas a Pécsi Tudományegyetemen.

További információ: Insternational Seasons_April_Chris_Danielson

 

Április 18. 18:00 | 30 évvel a genocídium után: Ruanda, Afrika “csodaországa”?
Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.)

Prof. Dr. Tarrósy István, egyetemi tanár (PTE BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete –   Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék) előadása.
A Vagabond Világjáró Klub és a PTE International Seasons közös programja.

Az Afrika Szabadegyetem soron következő előadása az 1994 tavaszán végbement népirtás 30. évfordulója kapcsán tekinti át a kelet-közép-afrikai Ruanda fejlődési ívét. Saját terepi fotók segítségével kerül bemutatásra a ruandai újjáépítés modelljének számos dimenziója, így a megbékélés kérdése, a nők politikai szerepvállalása, valamint a külső szereplők, különösen Kína részvétele az ország globális értelemben vett (újra)pozicionálása.

További információ: https://fb.me/e/5L676MvY5

 

Április 22. 17:00 | „Élet az utak mentén” – Mindennapi afrikai valóságok
PTE BTK-TTK Aula (Ifjúság útja 6.)

Prof. Dr. Tarrósy István Afrika-kutató, egyetemi tanár afrikai témájú egyéni kiállítása

Prof. Dr. Tarrósy István 2000-ben jutott el először Afrikába, ekkor néhány hetet töltött el Tanzániában és Egyiptomban. Meghatározó élmény volt számára a mindennapok szubszaharai és észak-afrikai valóságaiban létezni. Azóta belé költözött az „Afrika-vírus” – ahogyan, többek között Széchenyi Zsigmond és számos Afrika-utazó jóval előtte időben lejegyezték. 2000-től foglalkozik Afrikával, Afrikát kutatja, Afrikáról ír és tanít. Elsősorban szubszaharai afrikai országokat, kérdéseket, folyamatokat vizsgál terepi kutatásokkal megtámogatva.

További információ: https://fb.me/e/1yQHLcgq6

 

Április 23. 18:00 | Mentünk, láttunk, visszajöttünk
Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.)

Kerekasztal-beszélgetés a PTE csapatával: Dr. Gonda Tiborral, Szász Istvánnal és Barnaki Zoltánnal
Beszélgetőpartnereik: Győrffy Zoltán, a PTE kapcsolati igazgatója valamint Prof. Dr. Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója

További információ: https://fb.me/e/1YqXL6PS2

Április 24. 18:00 | Könyvbemutatóval egybekötött Afrika Est
Nappali Bár (Király utca 23-25)

Kavicsok és Gyémántok Mutombo France könyvbemutatója

A könyvben szereplő történetek, események az emlékezet rostáján fennmaradt kövek, melyek egy része – itteni, magyar szemmel is – színes, érdekes, egzotikus kavics; közülük lépten-nyomon kiragyognak azok a különleges fordulatok, fontos emberek, sorsot meghatározó választások, amelyeket az eltelt 27 év gyémántokká kristályosított. Ezek mind együtt adják ki a szöveget, amely a maga töredezettségében és befejezetlenségében is teljes és izgalmas élettörténetté kerekedett az olvasó gyönyörűségére
A könyvbemuatót a Pécsi Tudományegyetem afrikai hallgatóinak kulturális programja követi.

További Információ: https://fb.me/e/51aGiqH7t

 

Április 25. 10:00 – 17:00 |Az Ukrajnában zajló orosz háború és annak politikai, gazdasági és társadalmi következményei az afrikai kontinensen. „Afrika a Világban” szimpózium
PTE Szentágothai János Kutató Központ (Ifjúság útja 20.)

Házigazda: Pécsi Tudományegyetem, Afrika Kutatóközpont, és Nemzetközi Igazgatóság
Központi téma: Az Ukrajnában zajló orosz háború és annak politikai, gazdasági és társadalmi következményei az afrikai kontinensen.
AEGIS CRG “Africa in the World” Symposium

További információ: https://fb.me/e/4WcO8DxWF

Az International Seasons programsorozat korábbi programjai és további eseményei az alábbi Facebook oldalon találhatóak: https://www.facebook.com/InternationalSeasonsPTE/events
Instagram oldal: @internationalseasonspte

Pécsi Tudományegyetem