DiscoverEU: újabb 20 000 fiatal, köztük 382 magyar utazhatja be Európát

Európa

Május 16-án zárult az Európai Bizottság DiscoverEU programjának második pályázati fordulója. Ebben a fordulóban csaknem 95 ezer 18 éves fiatal pályázott az uniós tagállamokból az EU által finanszírozott utazási igazolványokra. Közülük a Bizottság az értékelési szempontok alapján végül mintegy 20 000 főt választott ki. Ők azok a szerencsések, akik 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között élhetnek az utazás lehetőségével. Az egyes uniós országok fiataljai olyan arányban jutottak utazási igazolványhoz, ahogyan az adott ország népessége arányul az EU teljes lakosságához. Magyarországról 1530-an pályáztak, közülük 382-en kapnak utazási igazolványt.

A sikeres jelentkezők hamarosan értesítést kapnak arról, hogy nekifoghatnak az előkészületeknek. Egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatják be Európát, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Túlnyomórészt vasúttal fognak utazni, kivételes esetekben azonban más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek.

Az utazási igazolvány mellett a résztvevők gyakorlati segítséget is kapnak, és útmutatásban részesülnek különböző témákról, például a fenntartható utazásról, illetve arról, mit is jelent a DiscoverEU nagykövetének lenni. A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatuk, hogy beszámoljanak utazási élményeikről, akár a közösségi médiában (például az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren), akár az iskolájukban, a helyi kultúrházban stb. A közösségi média segítségével utastársaikkal is kapcsolatba léphetnek, és megoszthatják velük tapasztalataikat, élményeiket. Ezenfelül meghívást kapnak az Európa több pontján megrendezésre kerülő DiscoverEU-találkozókra is, amelyeken olyan konkrét témákról esik majd szó, mint a fenntarthatóság vagy a kulturális örökség. Az első találkozóra július 12-én és 13-án a hollandiai Nijmegenben kerül sor, a rendezvény témája pedig a fenntarthatóság lesz.
A tervek szerint a Bizottság még az év vége előtt újabb pályázati fordulót hirdet meg, melynek keretében újabb 20 000 utazási igazolványt oszt majd ki a sikeres pályázók között.

www.eu.hu