Európai Számvevőszék: az EU pénzgazdálkodása már harmadik éve javulást mutat

Európa

Az Európai Unió pénzgazdálkodása immár harmadik éve folyamatos javulást mutat, a nagy kockázatú területeken – ilyen például a vidékfejlesztés és a kohézió – ugyanakkor továbbra is nehézségek vannak – közölte az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke a 2018-as adatokat rögzítő éves jelentésében kedden.

A jelentés szerint az unió 2018-as kiadásainak jelentős része nem tartalmazott lényeges hibát, s mivel az ilyen hibák már nem általános érvényűek a kiadásokat tekintve, a számvevők korlátozott véleményt fogalmaznak meg a beszámoló alapjául szolgáló pénzügyi tranzakciók szabályszerűségéről.

Mint közölték, az uniós kiadások terén tapasztalt szabálytalanságok általános szintje nem változott lényegesen az előző két évhez képest. A számvevők a 2018-as kiadások hibaszintjét 2,6 százalékra becsülték. Ez az arány 2017-ben 2,4 százalék, 2016-ban pedig 3,1 százalék volt. A hibák elsősorban a nagy kockázatú kiadási területeket – többek között a vidékfejlesztést és a kohéziót – érintették, ahol az uniós költségvetésből a korábban felvetődött költségeket térítik meg a kedvezményezetteknek. Ezekre a kiadási területekre összetett szabályok és támogathatósági kritériumok vonatkoznak, ami hibákat eredményezhet – írták.

A számvevőszék szerint az unió jelenleg – intézményi vezetésének megújítását és az idei európai parlamenti választásokat követően – jelentős válaszút előtt áll, és meg kell ragadnia a lehetőséget arra, hogy eredményeket mutasson fel. Mivel az uniós költségvetés az összes tagállam együttes bruttó nemzeti jövedelme legfeljebb 1 százalékának felel meg, létfontosságúnak nevezték, hogy az uniós kiadások ne csak a szabályoknak feleljenek meg, hanem eredményeket is hozzanak.

A számvevők rávilágítottak továbbá az uniós költségvetés és pénzgazdálkodás előtt álló kihívásokra is, amelyek az új hosszú távú, 2020 utáni költségvetési ciklus előtt még nagyobb jelentőséget nyernek. A jelenlegi többéves pénzügyi keret közel felét kitevő strukturális és beruházási alapok tagállami felhasználása a megújult lendület és az igénylések jelentősen megnövekedett összege ellenére 2018-ban továbbra is alacsony szintű maradt. Véleményük szerint az Európai Bizottságnak intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy az új, 2021 és 2027 közötti többéves pénzügyi keret első éveiben – a jelenlegi pénzügyi keret késedelmes igénylései miatt – ne kerüljön indokolatlan nyomás alá a kifizetési szükségletek alakulása.

Ezenfelül az uniós költségvetés támogatta garanciák összegének növekedése – 2018 végén 92,8 milliárd euró – súlyosbítja az uniós költségvetés kockázati kitettségét – tették hozzá.