Törökországban némileg lassult a járvány terjedése

Európa

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 30 402 ember szervezetében azonosították az új típusú koronavírust, így a mutató a pénteki rekordértékhez képest már 2334-gyel csökkent – közölte vasárnap este a török egészségügyi minisztérium.

A tárca, mintegy négy hónap szünet után, november 25-én ismertette először az igazolt fertőzöttek napi számát, amely gyakorlatilag azóta 30 ezer közelében alakul. Az adat csütörtökön 32 381, pénteken 32 736, szombaton pedig 31 896 volt.

Az egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben csak a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát tüntette fel. Ennek következtében az országban eddig regisztrált összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

Vasárnap 195 ember vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 14 900-ra emelkedett a kis-ázsiai országban. A csütörtöki adat 187, a pénteki 193, a szombati pedig az eddigi legmagasabb, 196 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma alig ugyan, de tovább nőtt, 5800-ról 5805-re.
A gyógyultak száma 4011-gyel, 431 253-ra emelkedett.

A 83 milliós országban mostanáig csaknem 19,7 millió vírustesztet végeztek el.
Törökországban most szombaton és vasárnap, a járvány tavaszi hulláma óta először, ismét egész hétvégés kijárási korlátozás van érvényben. Ugyanakkor a hét elején bejelentett új szigorítások értelmében hétköznap éjszaka is korlátozottak a lakhelyelhagyás lehetőségei. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort továbbra sem érintik.

A kis-ázsiai országban tavasszal, sok más szigorú intézkedés mellett, a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk.

Ankara a közelmúltban 50 millió dózis védőoltás beszerzéséről írt alá megállapodást a kínai Sinovac BioTech céggel. A CoronaVac nevű készítmény első adagja december 11. után érkezik az országba. Első körben az egészségügyi dolgozókon, továbbá a 65 évnél idősebbeken kezdik el alkalmazni az oltóanyagot.