Az Európai Számvevőszék 2020. évi tevékenységei: változások az ellenőrzési munka és a küldetés terén

Európa

2020 egy különös, igen nehéz és néha destabilizáló időszakokkal teli év volt. Ezek az időszakok azonban soha nem bizonyultak teljesen kezelhetetlennek. Amint azt a ma közzétett tevékenységi jelentéséből megtudjuk, az Európai Számvevőszék minden nehézséget nagyon jól kezelt.

A 2020 elejétől eluralkodó Covid19-válság ellenére a Számvevőszék el tudta végezni az uniós fellépések teljesítményének és szabályszerűségének ellenőrzését. Az üzletmenet-folytonosság az év során mindvégig fennmaradt. A Számvevőszék továbbra is biztosította független értékeléseit az uniós polgárok és döntéshozók számára a legfontosabb kérdésekről, kiemelve a jól működő területeket, és felhívva a figyelmet az esetleges hiányosságokra.

A Számvevőszék 2020-ban számos olyan kihívást vizsgált meg, amelyekkel az Unió a különböző kiadási területeken szembesül. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: környezetvédelem (biodiverzitás a mezőgazdasági területeken, növényvédő szerek, éghajlat-politikai kiadások, tengeri környezet), mobilitás (forgalmi torlódások a városokban, utak és közlekedési projektek Európa-szerte), szociális kérdések (gyermekszegénység, kulturális beruházások), gazdaság (versenypolitika, tőkepiaci unió, piacvédelem).

A Számvevőszék rugalmasan hozzá tudta igazítani munkaprogramját a Covid19-világjárvány okozta új helyzethez és a változó körülményekhez. Ezt elsősorban néhány folyamatban lévő feladat hatókörének módosításával tudta elérni, de ezek mellett – igen szoros határidőkkel – két nagyszabású áttekintést is készített a Covid19-válságra adott uniós gazdasági és közegészségügyi válaszlépésekről.

Összességében elmondható: noha drasztikusan csökkent a helyszíni ellenőrzések elvégzésének lehetősége, az uniós számvevőknek sikerült az összes éves jelentést a hivatalos határidőn belül közzétenniük, és ezeken kívül 32 különjelentést és áttekintést is készítettek. Emellett 11 véleményt is kibocsátottak: ezek főként a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi kerettel és a Next Generation EU kezdeményezéssel foglalkoztak.

„Az Unió számvevőiként mi is megkülönböztetjük a Covid19-válság „előtti” és „utáni” időszakot. A 2020-as év során nagyot változtak a munkamódszereink. 2020 az uniós pénzügyek tekintetében is fordulópontot jelentett: az elkövetkező hét évben az Unió 1,8 billió eurót költhet majd el, amelyből 750 milliárd eurót közvetlenül a Covid19-válság kezelésére fordítanak majd. Új és fontos feladatokra kaptunk megbízást – jelentette ki Klaus-Heiner Lehne, a Számvevőszék elnöke. – Biztosak lehetnek benne, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy továbbra is eredményesen láthassuk el az Unió külső ellenőreként ránk bízott feladatokat és megvédjük az uniós adófizetők érdekeit.”

2020-ban az uniós számvevők nagy előretekintéssel készítették elő a jövőben esedékes ellenőrzési feladatokat is. Kidolgozták a 2021–2025-ös időszakra vonatkozó új stratégiájukat, amely az elkövetkező öt évben szolgál majd iránymutatásul tevékenységeikhez. A Számvevőszék 2021-re és az azt követő évekre vonatkozó munkaprogramja kiemeli az ellenőrzési prioritásokat, és részletesen felsorolja a 2021-ben és 2022-ben közzéteendő 73 különjelentést és áttekintést. Az idén induló ellenőrzési feladatok egynegyede a Covid19-világjárvány kapcsán tett uniós válaszintézkedésekkel és a Next Generation EU (NGEU) kezdeményezés végrehajtásával foglalkozik.