A lengyelek többsége idén belföldi nyaralásra készül

Európa

Belföldi üdülésre készül a nyaralni szándékozó lengyelek mintegy háromnegyede, több mint hatvan százalékuk megterhelőnek tartja a külföldi utazást megnehezítő járványügyi korlátozásokat – derül ki a lengyel országos adónyilvántartási hivatal (KRD) megrendelésére készült, csütörtökön ismertetett felmérésből.

A felmérés szerint a lengyelek többsége (62 százalék) készül nyaralni az idén, közülük 74,8 százalék kizárólag lengyelországi üdülőhelyeken akarja tölteni a nyarat, 17,2 százalék pedig Lengyelországban is, külföldön is szeretne pihenni. Csak külföldi üdülést a válaszadók 8 százaléka tervez.

A nyaralni készülők több mint egyharmada úgy ítéli meg, hogy a hazai nyaralást könnyebb megszervezni,  23 százalékuk pedig azért nem megy el külföldre, mert támogatni szeretné a koronavírus-járvány sújtotta hazai turizmust.

A KRD adatai szerint a járvány kitörése óta június elejéig 29 százalékkal nőtt a turisztikai szektor eladósodása. A vállalkozókat a többi között a tavaly bevezetett, csupán hazai üdülőhelyeken alkalmazható turisztikai utalvány segítheti elő – kommentálta a felmérést a KRD elnöke, Adam Lacki.

Az 500 zloty (mintegy 38,6 ezer forint) értékű, a családoknak minden 18 éven aluli gyermek után járó elektronikus formájú utalványért a lengyel társadalombiztosítónál lehet folyamodni, az intézmény közvetlenül az ügyfél által megjelölt lengyelországi szálláshelynek, illetve a gyermeküdülés szervezőjének folyósítja az összeget.
A megkérdezettek 60 százaléka megterhelőnek tartja a szabad mozgást korlátozó járványügyi intézkedéseket, mintegy 50 százalék úgy látja, hogy az utazási korlátozások feloldása érdekében érdemes beoltatni magát a koronavírus ellen. Minden ötödik lengyel számára éppen a szabad utazás az egyik fő oka annak, hogy vakcináztatja magát.

Lengyelországban június közepén  a befogadóképesség 75 százalékára emelték a vendégek maximális számát a szállodákban, az éttermekben. A létszámkorlátozások nem vonatkoznak a beoltottakra: ők a kereten felül vehetik igénybe a vendéglátási szolgáltatásokat.

MTI: Lucie Szymanowska