Fogyasztóvédelem: A Bizottság felülvizsgálja a termékbiztonságra és a fogyasztói hitelekre vonatkozó uniós szabályozást

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon két uniós szabályrendszer – az általános termékbiztonságra és a fogyasztói hitelekre vonatkozó hatályos uniós szabályok – felülvizsgálatát kezdeményezte annak érdekében, hogy megerősítse a fogyasztói jogokat a digitalizáció és a koronavírus-járvány következtében átalakuló világban. A Bizottság többek között azáltal javítja az uniós polgárok védelmét, hogy gondoskodik a veszélyes termékek piacról történő visszahívásáról, illetve arról, hogy a hitelajánlatok átláthatók és digitális eszközökön is könnyen olvashatók legyenek.

A felülvizsgálat eredményeként az új általános termékbiztonsági rendelet kezelni fogja az új technológiákat alkalmazó termékekkel kapcsolatos – például a kiberbiztonsággal összefüggő – kockázatokat, valamint – az online piacterekre vonatkozó termékbiztonsági szabályok bevezetésével – az online vásárlás veszélyeit. Szavatolni fogja, hogy az uniós fogyasztókhoz eljutó összes termék biztonságos legyen, származzon akár az EU-ból, akár a világ más részeiről.

A fogyasztóihitel-irányelv felülvizsgálata arra irányul, hogy a hitelekkel kapcsolatos információk bemutatására átlátható módon, a digitális eszközökkel kompatibilis formában kerüljön sor, és ezáltal a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mit írnak alá. Ezen túlmenően az irányelv javítja majd a hitelképesség – vagyis a fogyasztó hitel-visszafizetési képességének – értékelésére vonatkozó szabályokat, ami a túlzott eladósodás elkerülését szolgálja. A szabályozás értelmében a tagállamoknak elő kell mozdítaniuk a fogyasztók pénzügyi jártasságát, és gondoskodniuk kell arról, hogy hiteltanácsadás álljon a rendelkezésükre.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.