Konferencia Európa jövőjéről: másodszor ült össze a plenáris fórum

Európa

Második alkalommal ülésezett a hét végén Strasbourgban a konferencia plenáris fórum, hogy megvitassa a polgárok eddigi felvetéseit.

Új tagokként a szombati ülésen az európai polgári vitacsoportok 80 képviselője is csatlakozott a plenáris fórumhoz. A vita során az alábbi fórumok felvetéseit tekintették át:

Az Európa jövőjéről szóló konferencia a részvételi demokrácia nyílt és inkluzív eszköze. Európa polgárainak lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül beleszóljanak a közpolitikai döntéshozatalba, ami példátlan az Unió történetében. Többnyelvű digitális platformján Európa összes polgára hangot adhat véleményének különböző témákban, részt vállalva közös jövőnk alakításában.

A konferencia három társelnökének strasbourgi nyilatkozatai

Guy Verhofstadt az Európai Parlament részéről a következőket mondta: „Jó látni a polgári vitacsoportok lelkesedését. Nagy várakozással tekintünk munkájuk elé, működni látszik a koncepció. Most a plenáris fórumon a sor, hogy a felvetésekre megfelelő válaszokkal szolgáljon. Így állhat össze közös jövőképünk, és konkrét teendők formájában kirajzolódhat az Európai Unió reformjának iránya. Az uniós politikának fel kell nőnie a feladathoz.”

Gašper Dovžan államtitkár az Európai Unió Tanácsának szlovén elnöksége nevében hozzátette: „A különböző európai és nemzeti vitafórumokon és a platformon európaiak tízezrei vitatkoznak Európa jövőjéről. A számukra legfontosabb területeken született következtetéseket a plenáris fórumon tárgyalják majd meg nyílt vitában. Ez az első vita a szlovén elnökség égisze alatt. Örömmel üdvözöljük nyugat-balkáni társainkat, akikkel osztozunk az Unió jövőjéért vállalt felelősségben.”

Dubravka Šuica, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: „Történelmi pillanatot élünk át, amikor európaiak a választott képviselőikkel minden szinten egyenrangú félként vitatnak meg ügyeket. Megerősíti képviseleti demokráciánkat, ha az európai polgárokat is bevonjuk a szakpolitikák alakításába.”

A plenáris fórum üléséről készült kép- és hangfelvételek

Az EbS részleteket közöl az eseményről. Az összes videofelvétel, kép- és hanganyag (köztük egy szerkesztett kisfilm) a Parlament Multimédia Központjából tölthető le. A három társelnök sajtótájékoztatója itt tekinthető meg.

A következő lépések

A konferencia plenáris fórumának következő ülése december 17–18-án lesz. Addig is folytatódik az ötletek, javaslatok, észrevételek gyűjtése és rendszerezése:

  • az európai polgári vitacsoportok novemberben ismét összeülnek, ezúttal online videokonferencián. Az első két vitacsoport végső formába önti majd ajánlásait, és azokat a plenáris fórum decemberi ülésén fogja bemutatni.
  • többnyelvű digitális platformon továbbra is folytatódik az ötletbörze és a rendezvények szervezése. Ezekről azután decemberben készül majd egy harmadik jelentés, tartalmukat pedig legutolsó üléseiken vitatják majd meg az európai polgári vitacsoportok és a plenáris fórum résztvevői. Ezenkívül
  • a tagállamokban még most is folyik a nemzeti vitacsoportok és rendezvények szervezése.

Háttér

A plenáris fórum összetétele

A plenáris fórum ülését a munkacsoportok készítették elő, amelyek pénteken tartották alakulóülésüket.

A plenáris üléseken a Parlament 108 küldötte mellett a Tanács 54 (tagállamonként 2), a Bizottság 3 és a nemzeti parlamentek 108 képviselője vesz részt egyanrangú félként, valamint 108 európai polgár. A polgári csoportosulások részéről az európai polgári vitacsoportok képviseletében 80 fő, a nemzeti vitacsoportok és rendezvények képviseletében 27 (tagállamonként 1) fő, valamint az Európai Ifjúsági Fórum elnöke vesz részt a tanácskozásokon. Rajtuk kívül jelen van a Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 18-18 képviselője, a regionális és helyi hatóságok 6-6 megválasztott képviselője, a szociális partnerek 12 képviselője, valamint a civil társadalom 8 képviselője is.

A vitacsoportok és a többnyelvű digitális platform

A vitacsoportok első üléseiről készült jelentések, valamint a polgárok által a további megbeszélésekre kiválasztott fő- és altémák a többnyelvű digitális platformon érhetők el:

  1. vitacsoport: erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás/ifjúság, sport, kultúra és oktatás/digitális átállás;
  2. vitacsoport: európai demokrácia/értékek és jogok, jogállamiság, biztonság;
  3. vitacsoport: éghajlatváltozás és környezetvédelem/egészségügy; valamint
  4. vitacsoport: az EU a világban/migráció.