A Bizottság lépéseket tesz az egész életen át tartó tanulás és a foglalkoztathatóság javításáért

Európa

A májusi portói szociális csúcstalálkozón az uniós vezetők üdvözölték azt az uniós szintű célkitűzést, hogy 2030-ra a felnőttek 60%-a évente vegyen részt képzésben. Az Európai Bizottság ma fontos lépést tett annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak e célkitűzés eléréséhez. Tanácsi ajánlásra irányuló javaslatokat terjesztett elő az egyéni tanulási számlákra és a mikrotanúsítványokra vonatkozóan, a készségfejlesztési programban és az európai oktatási térségről szóló 2020. évi közleményben bejelentetteknek megfelelően.
A sokoldalú készségprofil lehetőségeket teremt, biztonsági hálót jelent bizonytalan időkben, előmozdítja a befogadást és a társadalmi haladást, és képzett munkaerőt biztosít a gazdaság számára a növekedéshez és az innovációhoz. Mind a digitális, mind a zöld átállás sikere a megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalóktól függ. A koronavírus-világjárvány miatt most még nagyobb szükség van / minden korábbinál nagyobb szükség van a munkavállalók átképzésére és továbbképzésére a munkaerőpiaci változásokhoz való alkalmazkodás és a különböző ágazatokban jelentkező kereslet kielégítése érdekében.

Az egyéni tanulási számlákról és a mikrotanúsítványokról szóló ma elfogadott két új javaslat hozzá fog járulni ezeknek a kihívásoknak a kezeléséhez, mivel elősegítik, hogy az embereknek több tanulási és elhelyezkedési lehetőség álljon a rendelkezésükre.

A teljes sajtóközlemény