Ukrajna: Az EU kiterjeszti az Oroszország és Belarusz elleni szankciók hatályát

Európa

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a tagállamok a mai napon további célzott szankciók elfogadásáról állapodtak meg. A tagállamok az Ukrajnában kialakult helyzetre való tekintettel hozták meg ezt a döntést, válaszul arra tényre, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajna elleni katonai agresszióban.

Az új szankciók révén az EU 160 személlyel szemben vezet be korlátozó intézkedéseket, továbbá módosítja az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről szóló 833/2014/EU rendeletet, valamint – a Belaruszban kialakult helyzet kapcsán –a Lukasenko elnökkel és egyes fehérorosz tisztviselőkkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló 765/2006/EK rendeletet. A módosítások jobban összehangolják az Oroszországgal és Belarusszal szembeni uniós szankciókat, és még hatékonyabban biztosítani fogják, hogy az orosz szankciókat ne lehessen – többek között Belarusz közreműködésével – kijátszani.

Belarusz esetében az intézkedések az Oroszországgal szembeni szankciókhoz hasonló SWIFT-tilalmakat vezetnek be, egyértelművé teszik, hogy a kriptoeszközök „átruházható értékpapírnak” minősülnek, és – az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók mintájára – tovább bővítik a már elfogadott pénzügyi korlátozásokat.

Oroszország esetében a módosítás új korlátozásokat vezet be a tengeri navigációs és rádiókommunikációs technológia kivitelére vonatkozóan, felveszi a Russian Maritime Register of Shipping hajóosztályozó társaságot a finanszírozási korlátozások hatálya alá tartozó állami tulajdonú vállalatok listájára, és előzetes információmegosztásra vonatkozó rendelkezést vezet be a tengerészeti biztonsági berendezések kivitelére vonatkozóan.

A célzott szankciók eredményeként további 160 személy került fel az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó személyek jegyzékére.

A teljes sajtóközlemény (angolul)