Orosz demokrácia-export: elrabolták egy ukrán nagyváros polgármesterét, majd kineveztek egy nekik jobban tetszőt

Európa

Több százan tüntettek a városháza előtt a dél-ukrajnai Melitopolban, miután pénteken az orosz erők elhurcolták és letartóztatták Ivan Fedorov polgármestert – számolt be az Euronews.

Egy pénteken közzétett videón látható volt, amint Fedorovot fegyveresek vezetik el a város egyik kormányzati épületéből.

Nem sokkal később az oroszok által támogatott luhanszki regionális ügyészség azt állította, a polgármester “terrorista bűncselekményt” követett el, és vizsgálat folyik ellene. Azzal is vádolta a polgármestert, hogy a Donyec-medencében lakó civilek elleni bűncselekményeket elkövető “ukrán nacionalistáknak” nyújtott anyagi támogatást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a demokrácia elleni bűncselekménynek nevezte Fedorov letartóztatását, de úgy látta, ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

A CNN szerint az orosz katonai ellenőrzés alatt álló Melitopolban már be is iktatták az új polgármestert, aki Galina Danilcsenko, a város önkormányzatának korábbi tagja. Danilcsenko elmondta: „fő feladata, hogy megtegyen minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a város visszatérjen a normális kerékvágásba.” Azt állította, hogy még mindig vannak olyan emberek Melitopolban, akik megpróbálják destabilizálni „a helyzetet és kiprovokálni a rossz reakciót.” „Arra kérem önöket, hogy őrizzék meg a józanságukat, és ne üljenek fel ezeknek a provokációknak”