Dover partjai anglia

Négy migráns fulladt a tengerbe Anglia partjainál

Európa

Az eddigi vizsgálatok adatai szerint négyen vesztették életüket szerdán a brit partok közelében annak a csónaknak a balesetében, amelynek utasai illegálisan próbáltak átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába – közölte Suella Braverman brit belügyminiszter.

Braverman a londoni alsóházban tartott délutáni tájékoztatóján elmondta: a kutatás és a mentőakció még mindig tart a baleset helyszínén, a délkelet-angliai Kent partjaitól nem messze. A mentésben a brit királyi parti őrség, az országos vízimentő-szolgálat (RNLI) mentőhajói, a délkelet-angliai mentőszolgálat egységei, a brit fegyveres erők, a rendőrség és a brit határrendészet, valamint halászhajók és francia haditengerészeti egységek vesznek részt – mondta a brit belügyminiszter.

Kijelentette: pontosan ezek azok az események, “amelyektől rettegünk”, hiszen a tengeri közlekedésre alkalmatlan járművekkel megkísérelt átkelések halálos veszéllyel járnak. Suella Braverman szerint ez az elsődleges oka annak, hogy a brit kormány az embercsempészek által alkalmazott “üzleti modell” megsemmisítésére törekszik. Az embercsempészek elvetemült, szervezett bűnözők, akik teherszállítmányként kezelik az embereket – fogalmazott a brit belügyi tárca vezetője.

Hozzátette: a mostani és a tavaly novemberi tragédia egyaránt mutatja, hogy miért kell véget vetni ezeknek az átkelési próbálkozásoknak. Suella Braverman arra utalt, hogy tavaly novemberben a hivatalos adatok szerint legalább 27, de nagyobb valószínűséggel 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek fulladt a tengerbe, amikor szintén gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, de a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság hivatalos forrásból származó értesülései szerint a szerda hajnalban balesetet szenvedett csónak utasai közül 43-at sikerült kimenteni, közülük harmincat a vízből. Nagy-Britanniában egy hete rendkívül hideg az idő, hajnalonként rendszeresen mínusz 10-15 fokos fagyokat mérnek még a déli országrészekben is. Hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán – a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán – keresztül a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.

Az idén eddig 45 ezren vágtak neki a veszélyes átkelésnek, csaknem kétszer annyian, mint tavaly egész évben. A brit kormány a tavaly novemberi szerencsétlenség után új, szigorú törvények előkészítésébe kezdett az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek alapján életfogytiglani börtönnel sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé, az Európa felől illegálisan brit területre lépők pedig nem folyamodhatnak hivatalosan menedékjogért.

A brit kormány nemrégiben Ruandával kötött megállapodást arról, hogy a brit területen elfogott illegális bevándorlókat London áttelepítheti az afrikai országba. Ez a program az emberi jogi szervezetek által indított bírósági eljárások nyomán egyelőre elakadt, de Rishi Sunak brit miniszterelnök kedden, az illegális bevándorlás elleni fellépésről kidolgozott átfogó cselekvési tervet ismertetve kijelentette, hogy hamarosan elindulnak az első járatok Ruandába.