Keviép: megalapozatlanok a korrupciós vádak

Gazdaság

Miklóssy Ferenc, a debreceni Keviép Kft. ügyvezetője tagadta bűnösségét.

Előzmény

Június 3-án a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette Kiss Sándort, a Bihar megyei önkormányzat alelnökét és Beniamin Rus helyi üzletembert, akiket korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítanak. A DNA állítása szerint három esetben ugyanazt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól.

Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa, Bojtor Vilmos László készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak és Mudura Sándor nagyváradi üzletembernek, hogy ezáltal kedvező elbírálásban részesüljenek különböző közbeszerzési eljárásokon. Mudura Sándor a kivizsgálás ideje alatt meghalt.

Az ügyészség szerint az egyik ügyben a debreceni Keviép Kft. és annak ügyvezetője, Miklóssy Ferenc is érintett.

Miklóssy: “Soha semmilyen üzleti kapcsolatban nem voltam sem Mudura Sándorral, sem Kiss Sándorral”

kiss
Kiss Sándor bilincsben

Miklóssy Ferenc az erdon.ro-n olvasható interjúban kijelentette, a hulladéktároló kizárólag a város projektje volt, és tudomása szerint Kiss Sándor nem is volt jó viszonyban Petru Filip akkori polgármesterrel. Tehát erre az egész ügyre Kiss Sándornak és a megyei tanácsnak semmiféle ráhatása nem volt.

Miklóssy elmondása szerint a váradi hulladéktározó megépítéséről nem írtak ki közbeszerzési eljárást, hanem a nagyváradi önkormányzat egy meghívásos, többfordulós tárgyalásra kérte fel többek között a Keviépet is 2003 áprilisában.

“Négy céget hívtak meg, az én információim szerint ezek közül kettő magyarországi cég volt. Magyarországon mi rendelkeztünk a legnagyobb referenciával, az első környezetbarát hulladéklerakót 1991-ben építettük meg Debrecenben, de mindegyik Hajdú-Bihar megyei lerakót mi építettük. Ez teljes egészében Nagyvárad város projektje volt, a megyének ebbe semmi beleszólása nem volt.”

A Keviép ügyvezetője a tárgyalások lebonyolításáról is beszélt. Lényeges momentum, hogy bár a bukaresti szakértő javaslatára a másik magyar konzorciummal kezdtek el tárgyalni, Miklóssyék ezt azonnal kifogásolták, mert “úgy ítéltük meg, hogy teljesen jogsértően értékelték az ajánlatokat, hiszen messze a miénk volt a legjobb ajánlat minden szempontból”.

Mivel ez a vállalkozói csoport nem tudott pénzügyi garanciákat letenni, ezért az önkormányzat szeptembertől a Keviéppel kezdett el tárgyalni. A több fordulós tárgyaláson végül a cég szempontjából “lényegesen rosszabb feltételek mellett lényegesen alacsonyabb áron, nagyobb műszaki feltételekkel és egyéb garanciák vállalásával” kötöttek szerződést. Miklóssy Ferenc hangsúlyozta, az ajánlattevésben és a tárgyaláson személyesen nem vett részt, a Keviép pedig 13 millió eurót ruházott be a nagyváradi létesítménybe, és létrehozták “Románia legkorszerűbb, EU-s normákat kielégítő hulladéklerakóját”, és mintegy hatvan embernek biztosítottak ezzel munkát.

Folyamatos lehallgatások

Miklóssy szerint mióta a Keviép jelen van Romániában, folyamatosan lehallgatják az ő és Kiss Sándor telefonját is.

Arra a kérdésre, melyben azt firtatták, hogy ha a megyének nem volt ráhatása a projektre, miért tárgyalt Kiss Sándorral, Miklóssy azt felelte:

“Egy olyan kormányhatározatot kellett elfogadni, hogy ez megyei lerakó is, és a projekt következő fázisában elvileg a megye szelektív hulladékgyűjtését is meg kellett oldani, tehát az egész megyéből érkező hulladékot be kellett fogadni a váradi tárolóba.

Nekünk ennek kapcsán információkat kellett beszerezni, és a megyének is kellett bizonyos döntéseket hozni, amelyeket, azt hiszem, két évvel később hoztak meg. ”