Az EU dióhéjban I – Hogyan kezdődött? Alapító atyák

Gazdaság

Több, mint hatvan éve, hogy néhány gondolkodó lefektette az alapjait annak a közösségnek, amelyet ma Európai Uniónak hívunk. Az alapító atyák között voltak jogászok, üzletemberek és volt ellenállók. Érdemes megismernünk a nevüket.

A második világháború után Európa romokban hevert. Az országok annak a lehetőségét keresték, hogy hogyan lehetne elkerülni a jövőben a háborúkat.

1950 május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter felvázolta az elképzeléseit. Javaslata az volt, hogy Németország és Franciaország szén- és acéltermelését egyetlen főhatóság felügyelje, ezzel lehetetlenné téve minden további felfegyverkezést.

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg ezen elképzelés mentén alapította meg az Európai Szén- és Acélközösséget, amit ma az Európai Unió elődjének tekintünk.

Az elképzelés kapcsán Schuman neve mellett meg kell említenünk a francia Jean Monnet gazdasági és politikai tanácsadót is, aki gondolataival jelentősen hozzájárult az európai integráció kialakulásához. Ő mondta a következőt: „nem államszövetségeket hozunk létre, hanem az embereket egyesítjük.”

A belga Paul Henri Spaak européer államférfit választották a közös európai piac létrehozásáról szóló jelentés elkészítéséért felelős bizottság elnökévé. Az ő nevéhez fűződik az Európai Gazdasági Közösség alapjainak lefektetése. Spaakot a történelemkönyvek az európai integráció motorjaként említik. Ő már jóval azelőtt bízott az európai projekt sikerében, hogy a térségben ténylegesen megindult volna a gazdasági és politikai közeledés.

Az akkoriban létrehozott Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja, Konrad Adenauer nevét a mai napig nagy tisztelet övezi. Külpolitikájának alapkövét Németország korábbi ellenségeivel, köztük Franciaországgal való megbékélés jelentette.

Johan Willem Beyen, holland bankár és politikus, egy kevésbé ismert név, pedig az ő nevéhez fűződik a vámunió, valamint a közös európai piacon belüli szoros gazdasági együttműködés kialakításának javaslata. Joseph Bech Luxembourg miniszterelnöke is aktívan résztvett a munkálatokban.

Sir Winston Churchill brit miniszterelnök az elsők között állt ki az európai integráció mellett annak érdekében, hogy a két világháború kegyetlenségei soha ne ismétlődjenek meg. Ehhez első lépésként az Európa Tanács felállítását javasolta, és alakuló ülésükön részt is vett. Alcide De Gasperi, olasz miniszterelnök is a Tanács alapítói közé tartozik.

Az Európai Bizottság első elnöke nem más volt, mint Walter Hallstein német akadémikus és diplomata.

Sicco Mansholt földműves, háborús ellenálló, volt az Európai Bizottság első, mezőgazdaságért felelős európai biztosa. Elképzelései jelentették az alapot Európai Unió közös agrárpolitikájához, amely megalapítása óta az Unió egyik legfontosabb szakpolitikája.

Altiero Spinelli olasz politikus az Európai Unió egyik alapítója, nevéhez fűződik az Európai Parlament föderatív európai uniót szorgalmazó szerződésjavaslata, a Spinelli-terv. A terv, amelyet 1984-ben túlnyomó többséggel elfogadott az Európai Parlament, az 1980-as és 90-es évek európai szerződéseinek egyik fontos ihletőjévé vált.

A 11 államférfit ma nemzetközileg is az EU alapítóiként ismerik el.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Europe Direct Információs Központ