Csaba László szerint inkább az államadósságot kellene csökkenteni

Gazdaság

Csaba László közgazdász a Heti Válasznak nyilatkozott.

Az Orbán-kabinet politikájának egyes elemei miatt a jobboldali értelmiség egyik legfontosabb szervezete, a Professzorok Batthyány Köre is elégedetlenségének adott hangot nemrégiben.

Meglátása szerint az elmúlt években a kormány számos jó lépést tett afelé, hogy hosszú távon stabil pályára álljon az ország, és ezt az esélyt nem szabadna elszalasztani. Viszont teljesítményt csak a gazdaság különböző elemeiből lehet elérni, most pedig ez elemek egyike sem áll jól. Úgy véli, a költségvetési pénzekből nem lesz tartós növekedés. Véleménye szerint az állami beruházásoktól nem jön meg a cégek kedve a fejlesztésekhez.

A bankrendszer nem tudja kihelyezni temérdek pénzét, mert nincs a vállalkozóknál beruházási igény, illetve nincsenek hihető tervek. Bizakodó, a piac fejlődésében hinni tudó vállalkozásokra van szükség a biztos növekedéshez.

“A növekedésnek ugyanis nem akadálya az, ha az állam nem költ eleget, sőt a túlzott költés inkább a hátráltatója lehet.” – mondta el a szakember.

Véleménye szerint a pénzosztogatás helyett felelős döntés lett volna inkább az államadósság csökkentése. Úgy gondolja, az nem elfogadható gazdaságpolitika, hogy a rossz és a jó években is deficites a büdzsé.

Csaba László szerint nem érdemes dübörgő gazdaságról beszélni, látva a háztartások anyagi helyzetét. Belső reformokra lenne szükség az állami túlterjeszkedés helyett. Sok a bizonytalan megtérülésű nagyberuházás is – Paks, Belgrád–Budapest-vasútvonal –, ezek ráadásul ellenőrizhetetlen pénzköltést vonnak maguk után, mondta.