Csökkenésre számítanak az elemzők a tőzsdén

Gazdaság

Csökkenésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó elemzők.Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: negatív hangulatban indulhat az európai kereskedés, ami a magyar részvényindexre is hatással lehet, a blue chipek esetében esésre lehet számítani.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője közölte: az ázsiai piacok nagyobb mértékben estek a hajnali kereskedésben, és várhatóan az európai börzék is kisebb mínuszban nyitnak.

Hozzátette: a kedvezőtlen nemzetközi hangulat a vezető részvények közül az OTP-t befolyásolhatja a legnagyobb mértékben, de az utóbbi napokban gyengélkedő Mol-papírokra is hatással lehet. A két részvény negatív teljesítménye elég lenne ahhoz, hogy a BUX-indexet is nyomás alá helyezze, és folytatódjon a korrekció.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 113,56 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 39 140,44 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,6 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 39 forinttal, 1,22 százalékkal 3152 forintra csökkent, 2,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,49 százalékkal 10 100 forintra esett, forgalmuk 5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 3 forinttal, 0,63 százalékkal 473 forintra gyengült, forgalma 125,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 11 forinttal, 0,16 százalékkal 6910 forintra csökkent, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.