2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette

Gazdaság

Az európai gazdaság várhatóan 2019-ben is növekedni fog. A várakozások szerint a fellendülés minden tagállamban tapasztalható lesz. A növekedés üteme azonban az elmúlt évek magas növekedési mutatóihoz képest várhatóan mérsékelt lesz, és a kilátásokat nagy bizonytalanság övezi.

A gazdasági tevékenység a tavalyi év második felében, a globális kereskedelem lelassulásával tovább mérséklődött, és egyes tagállamok gazdasági teljesítményét átmenetileg belföldi tényezők – például a gépkocsigyártás zavarai, társadalmi feszültségek és költségvetés-politikai bizonytalanságok – gyengítették. Ennek következtében a 2018. évi bruttó hazai termék (GDP) növekedése mind az euróövezetben, mind az EU egészében 1,9%-ra esett vissza a 2017. évi 2,4%-ról.

2019 elején a gazdasági lendület visszafogott maradt, az alapmutatók ugyanakkor továbbra is stabilak. A gazdasági növekedés, habár mérsékelten, de folytatódni fog. Az év második felében és 2020-ban a növekedés üteme fokozatosan újra gyorsulni fog. Az uniós GDP 2019-ben várhatóan 1,5%-kal, 2020-ban pedig 1,7%-kal növekszik majd. Az uniós szintű infláció pedig idén várhatóan 1,6% lesz, és 2020-ban 1,8%-ra fog emelkedni.

Magyarország számára a belföldi kereslet erős növekedése lehetővé tette, hogy 2018-ban a nemzetközi gazdasági folyamatok ellenére elkerülje a gazdasági lassulást. A GDP-növekedés a jelenlegi becslések szerint a 2017-es 4,1%-ról 2018-ra 4,8%-ra gyorsult. Azonban a belföldi ciklus elérte csúcspontját, miközben az export növekedése szerény mértékű. A gazdasági növekedés ezért 2019-ben várhatóan 3,4%-ra, 2020-ban pedig 2,6% -ra lassul. Az infláció tekintetében az előrejelzés a tavalyi 2,9%-hoz hasonlóan 2019-ben 2,8%-os, 2020-ban pedig 3,0%-os éves inflációval számol.

A gazdasági kilátásokat nagy fokú bizonytalanság övezi, és az előrejelzések lefelé mutató kockázatoknak vannak kitéve. A kereskedelmi feszültségek, amelyek egy ideje meghatározzák a gazdasági hangulatot, valamelyest enyhültek, de továbbra is aggodalomra adnak okot. Kína gazdasága gyorsabban lelassulhat a vártnál, a globális pénzügyi piacok és számos feltörekvő piac pedig ki van téve a kockázatérzékelés és a növekedési kilátások hirtelen változásának. Az EU számára a brexit továbbra is bizonytalansági tényező.