moodys

Moody’s: a közép-európai EU-gazdaságok adósprofilja képes ellenállni a koronavírus-sokknak

Gazdaság

Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zömének államadós-profilja képes ellenállni a növekedést és az államháztartási mutatókat érő rövid távú sokknak – áll a Moody’s Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a balti köztársaságokon kívüli közép- és kelet-európai térségben a hazai össztermék (GDP) átlagos 4,7 százalékos visszaesésére számít az idén, és 4,4 százalékos növekedésére 2021-ben. Úgy vélik, hogy a vizsgált országcsoport csak 2022-re hozza be a koronavírus-járvány okozta termelési veszteségeket.
A ház szerint a legmélyebb recesszió Horvátországban lesz, 2020-ban 9,5 százalékkal csökkenhet a GDP, miután annak 25 százaléka származik közvetve vagy közvetlenül a járvány által súlyosan érintett turizmusból.
A Moody’s londoni elemzői a magyar gazdaságban az idén 4,8 százalékos visszaesést, 2021-ben 4,1 százalékos fellendülést várnak.

A Moody’s közölte: becslése szerint a vállalati és a háztartási szektoroknak nyújtott támogatások és a gazdasági visszaesésből eredő adóbevételi kiesések együttes hatásaként a térségi gazdaságok GDP-arányos idei államháztartási hiánya átlagosan 6,7 százalékra növekszik.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok zöme azonban elviseli majd a költségvetési helyzet e romlását, mivel erőteljes közfinanszírozási pozícióban érte őket a koronavírus-válság, a régió legtöbb országában az elmúlt években folyamatosan javultak a költségvetési és az elsődleges egyenlegek, 2015 óta pedig átlagosan 8 százalékponttal csökkentek a hazai össztermékhez mért államadósság-ráták – áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.
Más nagy londoni elemzőházak várakozása szerint is hasonló, V alakú növekedési pálya lesz jellemző a közép- és kelet-európai térségre az idén és jövőre.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzésében közölte: működési területének egészében az idén átlagosan 3,5 százalékos visszaeséssel, 2021-ben azonban már 4,8 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Alapeseti előrejelzési forgatókönyvében az EBRD azt valószínűsíti, hogy Magyarországon az idén 3,5 százalékos GDP-visszaesés, jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés lesz.