Így lesz játszóház a babaszobából

Gazdaság

Mi, felnőttek szeretjük saját ízlésünknek megfelelően berendezni a lakásunkat. A gyerekeknek épp olyan fontos, hogy a saját birodalmukban jól érezzék magukat.

A tevékeny, mozgásra ösztönző játékok nem csak szórakoztatják a kicsiket. Az idegrendszeri fejlődésük szempontjából is rendkívül előnyös az aktívan töltött idő. Különböző beltéri játékokkal ez már otthon, a gyerekszobában is egyszerűen megoldható.

Csúszdát a szobába!

A kültéri gyerekcsúszdák évek óta nagy sikernek örvendenek a kisgyermekes családok körében. Azonban nem csak kertben helyezhetjük el ezeket a kis méretű gyerekjátékokat. Kaphatóak kifejezetten beltéri, szobai használatra készített csúszdák, amelyek kis helyen is elférnek. 

Maga a csúszás is nagy élmény a gyerekeknek, amit sosem unnak meg. Azonban a csúszda létráján való felkapaszkodás ráadásul fejleszti is őket. A váltott kéz- és lábmozgás a két agyfélteke közti idegrendszeri kapcsolatokat erősíti. Ez a későbbiekben nagyon hasznos lesz a tanulás szempontjából.

Nagy sláger a labdamedence

A csúszdázás élményét tovább fokozhatjuk, ha a gyermek egy labdamedencébe érkezik csúszás után. Ezek a puha, de merevfalú medencék a legnépszerűbb játékok közé tartoznak a játszóházakban is. Ezt az élményt már otthon is megadhatjuk a gyermekeinknek. Nem kell sorban állnunk, nem kell a tömegben szemmel tartanunk a kicsiket. 

A gyerekszobai ladbamedence kislabdái ugyancsak fejlesztik a gyerekek szem-kéz koordinációját és a finommotirkus képességeiket is. Ráadásul óriási buli becsusszanni a sok-sok kislabda közé!

Hinta-palinta

A ringató, hintáztató mozgásokat már az újszülött babák is nagyon szeretik. Nem csoda, hiszen az édesanyjuk pocakjában ugyanígy ringatóztak hónapokon át. A nagyobb gyerekek is szívesen ülnek be a játszótéri hintákba, így biztos, hogy a szobai változatnak is nagy sikere lesz. 

A hintázás szintén pozitívan befolyásolja az idegrendszer érését, számos fejlesztő foglalkozás részét képezi. Épp ezért érdemes otthonra is felszerelni egy beltéri hintát, pláne, ha nem rendelkezünk kerttel, vagy nincs a közelünkben játszótér. A bababoltokban elérhetőek az újszülöttkortól használható hinták, ezt a játékot ugyanis nem lehet elég korán kezdeni. 

Bababarát játékok

Amikor a gyermekünknek vásárolunk akár kisebb, akár nagyobb játékokat, mindig ügyeljünk az anyagösszetételre. Vásároljunk megbízható helyről, lehetőleg gyermekbarát tanúsítvánnyal ellátott játékokat. Ez azért fontos, mert a kicsik sokszor szájukba veszik az eszközöket, a játékokat. Ezért célszerű olyan játékot választanunk, amely nem tartalmaz káros anyagokat. Ezek ugyanis hő vagy nyál hatására kioldódhatnak, veszélyeztetve a kicsiket. 

A naturális alapanyagú játékok, a fa, a textil közelebb hozzák a gyerekekhez a természetet. Ez segít nekik megismerni az őket körülvevő világot. Az aktív mozgással teli gyermekkor testi és lelki egészséget jelent a kicsiknek.