ORBÁN Viktor a Kossuth rádióban

Államcsődhöz vezethetnek Orbán megszorító intézkedései, a szakszervezeti szövetség felszólította a kormányt

Gazdaság

Akár államcsődhöz is vezethet a kata adózási forma egyeztetés nélküli megváltoztatása, valamint a rezsidíj módosítása – állítja a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX). A FÖX felszólította a kormányt, hogy mindkét intézkedést függessze fel és haladéktalanul kezdjen egyeztetést a társadalom széles csoportjaival, például a szakszervezetekkel – írja a hvg.hu. A Szövetség kifejezte:

hogy nem értenek egyet a kata jelen formában végrehajtott átalakításával és az augusztustól életbe lépő rezsidíj-csökkentés módosításával, egyszóval a költségek drasztikus mértékű megemelésével.

Úgy vélik, a két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél főként azért, mert munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével jár. Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet.

Varga Mihály szerint hagytak elég időt a katásoknak a váltásra

A FÖX elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány ilyen súlyú intézkedéseket napok alatt, széles körű társadalmi egyeztetések, hatástanulmányok nélkül készül bevezetni esélyt sem adva a magyar embereknek arra, hogy fel tudjanak készülni a brutális megszorításokra.