A mezőgazdasági gépek használata és karbantartásuk fontossága

Gazdaság

Miután a szántóföldi növénytermesztés időszakosan ismétlődő folyamat, így azokban az időintervallumokban, amikor nincs szükség a mezőgazdasági gépre akkor kell gondoskodni a gépek karbantartásáról, felkészítéséről a következő időszakra és addig is a tárolásáról. A nagy munkák elvégzése után főként ősszel és tavasszal dolgoznak a gépek az utána következő időszak a karbantartásról kell, hogy szóljon, hiszen a gondosan karbantartott gépekkel folyamatos a munka, nincs időveszteség.

Ebben a cikkben arról beszélünk, miért fontos a mezőgazdasági kisgépek vásárlása, karbantartása, hogyan érdemes őket használni és minden hasonló információról hírt adunk.

Hogy történik a karbantartás?

A mezőgazdasági kisgépeket nemcsak megvenni és használni kell, hanem bizony figyelni kell azok karbantartására. Lássuk, hogy mik ezek a dolgok.

1.   Mechanikus tisztítás

A mezőgazdasági gépek egyszerűtől a bonyolult, nagyértékű intelligens elektronikával felszerelt önjáró gépig mind-mind más karbantartást igényelnek. Azonban minden gépnek létezik kezelési utasítása, amit gépkönyvnek neveznek, és minden fontos információt tartalmaz. Ezeket az utasításokat kell a gépek tárolása során betartani.

Azonban a termelésből kivont gépek esetében van azért közös munkafolyamat is, mint a a kézi eszközökkel történő, mechanikus tisztítás. Ilyen szennyeződés, amitől meg kell tisztítani a gépeket a szár, törek és szalma maradványok, bálakötöző és egyéb műanyag hulladékok, illetve a durva talajszennyeződések. Ezek a szennyeződések a gépek forgó munkavégző elemein, az adapterek szerkezeteiben maradnak meg. A növényi részek, szármaradványok mechanikus eltávolítása azért is fontos, mert ezeket a géprészeket vízzel tisztítani a korrózió megelőzése miatt nem ajánlatos.

A növényi maradványokat legegyszerűbben mechanikusan a nagynyomású levegővel lehet elvégezni. A szakműhelyek de a kisebb javító műhelyek is rendelkeznek ilyen nagynyomású légtartályos kompresszorokkal.

Bizonyos gépekhez ilyen készletek már szériafelszerelésként is léteznek, amelyek az ápolási munkáknál is szerepet kapnak. A szennyeződések eltávolításának hatékonyságát növelheti ha egyes kivehető alkatrészeket külön tároljuk a szezonon kívül.

A munkagépek járószerkezeteinek a talajtól való megtisztítására a legalkalmasabb a nagynyomású hideg vagy meleg vízzel történő mosás. Az olajjal szennyezett gépek szerkezeti részeinek mosására vegyszeres mosást lehet alkalmazni, természetesen amennyire lehet a  környezetszennyezés nélkül.

2.   Szerkezeti ellenőrzés

Az alapos tisztítás után el kell végezni a funkcionális szerkezeti ellenőrzést. Szemrevételezéssel ellenőrizhető az elemek épsége, a vázszerkezeteken, tartószerkezeteken található szilárdsági meghibásodásokat ki kell hegeszteni. Aztán a munkaeszközök kopó alkatrészeit ellenőrizzük, ahol nagyon kopott, amennyiben van rá lehetőség fordítsuk meg, ha nincs cserélni kell.

3.   Csapágyazás, zsírzás

A forgó munkaeszközök csapágyazását is ellenőrizni kell, zsírozni a kenési helyeket mindig a kezelési utasításban megadott időszakokban és időintervallumban pontosan kell elvégezni. Ellenőrizni kell a különböző álló mechanizmusok, rudazatok épségét, a rugók előfeszítésének a beállítását.

 

A nagyméretű mezőgazdasági gépek viszonylag nagy tárolóteret igényelnek, ezért ezeket a gépeket gép udvarban nyitott színekben tárolják, így gondoskodni kell a korrózióvédelemről. Érdemes a mezőgazdasági kisgépek vásárlásakor ügyelni arra, hogy azt tárolni és ápolni is kell.

Összegezve

A mezőgazdasági gépek karbantartása nagyon fontos feladat, hogy a gépek működőképességét megtartsák, értéküket megőrizzék a tárolás során. (x)