Hány fok legyen a hűtőszekrényben?

Gazdaság

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon hány foknak kell lennie a hűtőszekrényben ahhoz, hogy az ételek sokáig frissen maradjanak. A továbbiakban eláruljuk, hogy minek és hány fokra van szüksége.

Miért kérdés a hűtőszekrény belső hőmérséklete?

Ezt nagyon röviden meg lehet magyarázni. Akkor ugyanis, ha a hűtőszekrény hőmérséklete magas, akkor a benne tárolt élelmiszerek meg tudnak romlani, ha alacsony akkor megfagynak. Mindkét esetben pazarolunk az idővel, energiával, pénzzel de legfőképpen az élelmiszerrel. Ha megfelelő a hőmérséklet a hűtőszekrényben, azzal időt tudunk megtakarítani, hiszen a már elkészített és el nem fogyasztott étel, még egy napig minimum eltárolható és nem kell főzni vagy bevásárolni menni. Ezért van az, hogy a hűtőszekrény optimális hőmérséklete jó befektetés, ami minden szempontból meg fog térülni.

Az Anvalor webáruházban megtekinthető a megbízható ipari hűtőgépek kínálata, ahol szinte minden kérdésre választ kaphatunk a hűtőkkel kapcsolatban.

Mivel tudjuk elősegíteni a hűtőszekrény optimális belső hőmérsékletét?

Például a hűtő konyhai elhelyezésével. Általános szabály, hogy lehetőleg a hűtő ne álljon hőforrás közelében. Tehát nem csak a tűzhely tartozik ide, hanem a különböző gépek, vagy egy olyan konyhai terület, ahova oda tud sütni a nap.

Természetesen kisebb konyhában gondot okozhat a hűtő elhelyezése, de ha nincs megoldás, akkor a hőszigetelés lesz az. Ugyanakkor a falhoz közel sem szabad helyezni legalább 10 cm távolságot kell hagyni mögötte, hogy a hűtőszekrény ne melegedjen túl.

Mennyi legyen a hűtőszekrény ideális hőmérséklete?

Röviden és tömören 4-7 fok az optimális belső hőmérséklete egy hűtőnek. Csakhogy vannak olyan ételek amelyeknek nem tesz jót az ilyen alacsony hőmérséklet. A fagyasztóval ellentétben a hűtőszekrény belső hőmérséklete nem mindenhol ugyanannyi, mrt bent áramlik a levegő. A hűtőszekrény belső hőmérséklete a legalacsonyabb az alsó részén, itt van a leghidegebb.

Ha a hűtő üzemi hőmérsékletét 4 fokra állítjuk, akkor a hűtő aljában már 0 fok lesz a hőmérséklet, ezért itt gyorsan romló élelmiszereket kell tárolni. A felső rekeszek melegebbek, itt a hosszabb élettartamú élelmiszereket  vagy tojást érdemes tárolni. A hűtő legmelegebb része az ajtó, itt érdemes a szószokat tárolni, ha fel vannak bontva. Sajnos napjainkban rengeteg étel kerül kidobásra még akkor is, ha jól van beállítva a hűtőszekrény hőmérséklete. Magyarországon és az Európai Unióban évente fejenként 95-115 kg ételt dobunk ki, a legtöbb esetben feleslegesen, mert a kidobott  ételeknek csak egy része romlott a nem megfelelő tárolás miatt.

Sok esetben nem tudják a fogyasztók, hogy nem ugyanazt jelenti a ‘minőségét megőrzi’ és a ‘fogyasztható’ felirat. A “minőségét megőrzi” azt jelenti, hogy dátum az étel maximális frissességét garantálja addig a napig, de az még attól általában napokig fogyasztható marad.

Összegezve

A hűtőszekrény kedvező elhelyezése segíti a hűtőszekrény hatékony működését. A készülék kevesebb energiát fogyaszt, nem romlanak meg olyan gyorsan az ételek, ezért a hőmérséklet beállításakor fontos minden olyan tényezőt figyelembe venni, ami befolyásolhatja a hűtőszekrény optimális teljesítményét. (x)